Με αφορμή την επαναλειτουργία του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας τη συγκίνησή της για την αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου.

«Η αναγεννημένη Notre Dame αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, υπενθυμίζοντας την ανθεκτικότητα και τη δύναμη των μεγάλων έργων του πολιτισμού. Η ολοκλήρωση της αποκατάστασής της προκαλεί χαρά και συγκίνηση σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας τη μοναδική θέση που κατέχουν τέτοια μνημεία στη συλλογική μας συνείδηση. Είναι χρέος μας να τα προστατεύουμε, να τα διατηρούμε και να τα παραδίδουμε ακέραια στις επόμενες γενιές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σακελλαροπούλου συμμετείχε στην τελετή επαναλειτουργίας του ιστορικού ναού έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Το γεγονός σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για το μνημείο-ορόσημο, το οποίο αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σύμβολο ενότητας και ανθεκτικότητας.

Η Παναγία των Παρισίων, που υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά του 2019, επανέρχεται στη θέση της ως ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και αγαπητά μνημεία, μεταφέροντας ένα μήνυμα ελπίδας και συνέχειας.

Οι «χρυσοί» χορηγοί 

Το Παρίσι έζησε εχθές (7/12) μια αξέχαστη βραδιά με την εντυπωσιακή επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων. Η τελετή, που συνδύασε την ιστορική σημασία με την πολιτιστική υπεροχή, προσέλκυσε αρχηγούς κρατών, διασημότητες και εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο Έλον Μασκ και άλλοι σημαντικοί παράγοντες της διεθνούς σκηνής, όπως ο Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής του ομίλου LVMH, και ο Φρανσουά Ανρί Πινό, πρόεδρος της Kering, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, την ηθοποιό Σάλμα Χάγιεκ.

Οι δωρεές που έγραψαν ιστορία

Η ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα που ξεκίνησε μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019. Ο Φρανσουά Ανρί Πινό δώρισε 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Μπερνάρ Αρνό προσέφερε το εντυπωσιακό ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η οικογένεια Bettencourt-Meyers, που ελέγχει τη L’Oréal, συνεισέφερε επίσης 200 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτές οι γενναιόδωρες προσφορές αποτέλεσαν το έναυσμα για ένα κύμα δωρεών από γαλλικές και διεθνείς εταιρείες, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 840 εκατομμύρια ευρώ. «Ήταν ένα έργο παγκόσμιας κλίμακας, που ένωσε ανθρώπους από κάθε γωνιά της Γης», δήλωσε ο Πινό, εκφράζοντας τη χαρά του για τη συλλογική προσπάθεια.

Η συμβολή της LVMH

Η LVMH δεν περιορίστηκε μόνο στη χρηματική βοήθεια. Χρηματοδότησε επιστημονικές έρευνες για την αποκατάσταση και προσέφερε 36 βελανιδιές ηλικίας 300 ετών από το δάσος Cellé, για την ανοικοδόμηση του σκελετού του καθεδρικού ναού. Οι πολύτιμοι αυτοί κορμοί χρησιμοποιήθηκαν στην αναδημιουργία της εμβληματικής δομής της Notre Dame, συνδυάζοντας παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονη τεχνογνωσία.

Η έκρηξη γενναιοδωρίας

«Η γενναιοδωρία ήταν συγκλονιστική, από τους πιο φτωχούς έως τους πιο πλούσιους. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο έργο που αντανακλά τη σημασία της Παναγίας των Παρισίων ως σύμβολο πίστης και πολιτισμού», ανέφερε ο Πινό.

Η επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Παρίσι και ολόκληρο τον κόσμο. Με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από διάφορους τομείς, η τελετή υπογράμμισε τη διαχρονική δύναμη της Παναγίας των Παρισίων να εμπνέει και να ενώνει.