Κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας 13 Μαΐου 2024 στη Βουλή των Ελλήνων, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».

Όπως αναφέρεται στο Άρθρο 1, σκοπός του Σχεδίου Νόμου είναι:

α) η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας με τη δημιουργία του νομικού προσώπου «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας»,

β) ο εκσυγχρονισμός των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τη δυνατότητα διοργάνωσης διδακτορικών σπουδών, την απλοποίηση της ίδρυσης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και τη συμμετοχή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ερευνητικά προγράμματα και

γ) η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, του επιπέδου κυβερνοασφάλειας και η ενίσχυση της αξιοπιστίας των πληροφοριακών συστημάτων.

Με το σχέδιο νόμου προβλέπονται τα ακόλουθα:

ΜΕΡΗ Α', Β'

1.Προσδιορίζεται ο σκοπός του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου. (άρθρα 1, 2)

2. α. Συστήνεται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας» (ΕΛΚΑΚ ΑΕ) και καθορίζεται ο σκοπός της, για την υλοποίηση του οποίου, συστήνονται Ταμείο Καινοτομίας Εθνικής Άμυνας και Ταμείο Ανάπτυξης Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, καταργείται ο Ενιαίος Φορέας Αμυντικής Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας.

β. Εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες του ΕΛΚΑΚ ΑΕ και το νομικό πλαίσιο που το διέπει, προσδιορίζονται οι πόροι του Κέντρου και των προαναφερόμενων Ταμείων και ρυθμίζονται θέματα του προσωπικού του.

γ. Κυρώνεται το Καταστατικό του ΕΛΚΑΚ ΑΕ, στο οποίο, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις για τις αμοιβές και τις αποζημιώσεις του Δ.Σ., καθώς και τις αποδοχές του προσωπικού του Κέντρου κ.λπ.(άρθρα 3 - 13 και 76 παρ.ΐβ)

ΜΕΡΟΣ Γ'

Εισάγονται ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), με τροποποίηση επιμέρους διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας. Μεταξύ άλλων:

-Προβλέπονται η διοργάνωση προγραμμάτων Διδακτορικών Σπουδών (Π.Δ.Σ.), η εκπόνηση βιομηχανικών διδακτορικών και η ανάδειξη των Α.Σ.Ε.Ι. σε Κέντρα Αριστείας.

-Επανακαθορίζεται το πλαίσιο διοργάνωσης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.).

-Ρυθμίζονται εκ νέου ζητήματα αναφορικά με τα μέλη Δ.Ε.Π. και το λοιπό προσωπικό των Α.Σ.Ε.Ι. (επισκέπτες καθηγητές, απασχόληση μελών Δ.Ε.Π., καταβολή κρατήσεων υπέρ του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 27 του ν.3187/2003 κ.λπ.).

- Παρέχεται η δυνατότητα σε στρατιωτικούς, να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα των Α.Ε.Ι. ή των Α.Σ.Ε.Ι., επ’ αμοιβή, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.(άρθρα 14 - 42)

ΜΕΡΟΣ Δ'

1.Ιδρύεται Τμήμα Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) και επέρχονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην οργάνωση της Σχολής.(άρθρα 43-46)

2.Συστήνεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων, υπαγόμενο στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), με σκοπό την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας και υποστήριξης σε θέματα πληροφορικής, την αντιμετώπιση και αποτροπή κυβερνοαπειλών και κυβερνοεπιθέσεων στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και λοιπές συναφείς δραστηριότητες και ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης και λειτουργίας αυτού (στελέχωση, καθεστώς που διέπει τα στελέχη του συνιστώμενου Κοινού Σώματος κ.λπ.).

Παράλληλα, καταργούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που αφορούν στη σύσταση, στην οργάνωση και στη λειτουργία του Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής στον Στρατό Ξηράς και στην Πολεμική Αεροπορία, λόγω της σύστασης του προαναφερόμενου Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ).(άρθρα 47-57 και 76 παρ. 1 περ. θ - ιβ)

3.Συστήνονται στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας α) Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης και β) Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων, με τις οριζόμενες αρμοδιότητες, τα οποία στελεχώνονται από κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρέχεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να συμπράττει με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, μέσω σύναψης μνημονίων, για την εκπαίδευση στελεχών των Ε.Δ. στους προαναφερόμενους τομείς. Προς τούτο τα εν λόγω στελέχη μπορούν να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές για την απόκτηση τίτλου σπουδών ή και για μετεκπαίδευση στους τομείς αυτούς.(άρθρο 58)

ΜΕΡΟΣ E'

Περιλαμβάνονται λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίες, μεταξύ άλλων αναφέρονται:

- στην εξόφληση οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία, πλην του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), που αφορούν στο οριζόμενο χρονικό διάστημα,

-στην εξόφληση συγκεκριμένων δαπανών των στρατιωτικών νοσοκομείων και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.),

-στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος στους οριζόμενους δικαιούχους,

-στη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης στα πληρώματα πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε αποστολή καθώς και στο προσωπικό των Ε.Δ. που εκτελεί ειδικές αποστολές, με τροποποίηση του υφιστάμενου σχετικού πλαισίου κ.λπ..(άρθρα 59 - 72)

ΜΕΡΟΣ ΣΤ'

Περιλαμβάνονται οι τελικές, μεταβατικές και εξουσιοδοτικές διατάξεις για την εφαρμογή του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου καθώς και οι καταργούμενες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Μεταξύ άλλων, επαναφέρεται σε ισχύ, ο κοινωνικός πόρος της παρ. 5 του άρθρου 34 του ν.2873/2000, αναφορικά με την καταβολή υπέρ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Στρατού Ξηράς, ποσοστού 2% επί των πληρωμών που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για προμήθειες, επισκευές, μετασκευές, κατασκευές εγκαταστάσεων, μισθώματα κ.λπ. (άρθρα 73 - 77)