Αμέσως μετά το Πάσχα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία. Δύο θα είναι οι σταθμοί του. Ο πρώτος στο Ριάντ και ο δεύτερος στο Γιανμπού, εκεί όπου βρίσκεται η ΕΛΔΥΣΑ (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας), η οποία έχει αναπτύξει μία πυροβολαρχία Patriot.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, προσκεκλημένος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στρατηγού Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili. Πρόκειται για την εξ αναβολής επίσκέψη του περασμένου Φεβρουαρίου, η οποία προγραμματίστηκε εκ νέου, καθώς οι δύο άνδρες έχουν σταθερή επικοινωνία και μάλιστα γνωρίζονται χρόνια, από την εποχή που ο Δ. Χούπης ήταν κλαδάρχης Πληροφοριών.

Οι Σαουδάραβες επενδύουν στην Ελλάδα και στη στρατηγική σχέση που έχει αναπτυχθεί. Αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο με την πυροβολαρχία των Patriot που έχει στείλει η χώρα μας, αλλά και με σειρά άλλων συνεργειών που είναι υπό συζήτηση. Και αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ένας τομέας στον οποίο και οι ο δύο πλευρές θέλουν να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση είναι εκείνος των πληροφοριών.

Patriot

Αναμφίβολα, ένα από τα σημαντικότερα θέματα της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας είναι η αποστολή του μεγάλου βεληνεκούς πυραυλικού-αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, που αποτελεί την τεχνολογική αιχμή της Δύσης για την αντιμετώπιση απειλών από αέρος. Συνολικά, 120 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, «αντιαεροπόροι» όπως τους αποκαλούν στο Ελληνικό Πεντάγωνο, έχουν αποκτήσει πολεμική εμπειρία επί του πεδίου, αφού η απειλή που καλούνται να αντιμετωπίσουν, αυτή των Χούθι, είναι υπαρκτή.

Κατά την παρουσία τους, έχουν θωρακίσει την ασφάλεια πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας, συμβάλλοντας στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Οι δύο πλευρές, μάλιστα, φέρονται διατεθειμένες να ανανεώσουν την παρουσία της ΕΛΔΥΣΑ για έναν ακόμη χρόνο. Αν υπήρχε κάτι που χαρακτήριζε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό ήταν η εσωστρέφεια.

Το δόγμα «Κανείς Έλληνας στρατιώτης εκτός συνόρων» είχε κυριαρχήσει, περιορίζοντας τις διπλωματικές κινήσεις που επιχειρούσε να κάνει το υπουργείο Εξωτερικών.