«Ναι» είπε η Χαμάς στη Ντόχα σχετικά με τη συμφωνία που έχει προταθεί για τους ομήρους, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.
«Δεδομένης της ευαισθησίας των περιστάσεων, δεν θα προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες», δήλωσε, συγκεκριμένα, ο Αλ Θάνι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν. «Είμαστε αισιόδοξοι και παραδώσαμε την απάντηση στην πλευρά των Ισραηλινών», σημείωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ.
Η Χαμάς δεσμεύθηκε για τη διασφάλιση «συνολικής και πλήρους κατάπαυσης πυρός» στη Γάζα
Την είδηση επιβεβαίωσε και η Χαμάς, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως μετέφερε τη θέση της στην Αίγυπτο και το Κατάρ για την προτεινόμενη «συμφωνία-πλαίσιο» της προσφοράς ανταλλαγής ομήρων και ταυτόχρονης κατάπαυσης του πυρός, δίνοντας «θετική» απάντηση.
Ακόμη, τόνισε τη δέσμευσή της για τη «διασφάλιση μιας συνολικής και πλήρους κατάπαυσης του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.
U.S. Secretary of State Blinken and Qatari PM Al Thani deliver joint statement regarding Hamas’s response to the proposed hostage deal
— i24NEWS English (@i24NEWS_EN) February 6, 2024
Watch the full press conference: https://t.co/O2o2VPFQpK pic.twitter.com/vc9mYzPjqR
Μπλίνκεν: Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει
Ο Μπλίνκεν δήλωσε από την πλευρά του, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς σε ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς με αντάλλαγμα μια εκτεταμένη παύση των μαχών στη Γάζα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς με Ισραηλινούς αξιωματούχους όταν επισκεφθεί τη χώρα την Τετάρτη. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και μάλιστα απαραίτητη», είπε χαρακτηριστικά.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν είχε τονίσει πως η προτεινόμενη συμφωνία για τους ομήρους που διαπραγματεύονταν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος ήταν «ισχυρή και πειστική», προσθέτοντας ότι «προσφέρει κάποια ελπίδα» για μια νέα εκεχειρία.
«Υπάρχει ισχυρή ευθυγράμμιση μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών ότι πρόκειται για μια καλή και ισχυρή πρόταση», δήλωνε ο Μπλίνκεν σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.