«Η Χαμάς έχει απαιτήσεις που δεν θα δεχθούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνάντησης βουλευτών του κόμματός του.
Επίσης, πρόσθεσε ότι οι όροι μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για εκεχειρία «πρέπει να είναι όμοιοι με αυτούς της προηγούμενης», εννοώντας την κατάπαυση πυρός που επιτεύχθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα τον Νοέμβριο στις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, με επίκεντρο τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι απαιτήσεις, για τις οποίες έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σχετίζονται με τους ομήρους που συνεχίζει να κρατά η Χαμάς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, οπότε και ξέσπασε ο πόλεμος με το Ισραήλ.
Τι προβλέπει η πρόταση για κήρυξη δεύτερης «παύσης»
Υπενθυμίζεται ότι αντιπρόσωποι του Κατάρ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ συναντήθηκαν το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσουν πρόταση για την κήρυξη της δεύτερης «παύσης».
Προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, την απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 ως 40 ομήρων, σύμφωνα με πηγή του AFP στη Χαμάς, κίνημα που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.
Την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Άμπντουλ Ραχμάν αλ Θάνι, ο κ. Μπλίνκεν μίλαγε για «αληθινή ελπίδα» ως προς το ζήτημα αυτό.
«Το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Χαμάς»
Όμως «το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Χαμάς», σχολίασε χθες Κυριακή ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στον θύλακα εξακολουθούν να βρίσκονται 132 όμηροι, οι 28 από τους οποίους όμως πιστεύεται ότι είναι νεκροί.
Στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να ασκήσει επίσης πίεση για να αυξηθούν οι παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών.
«Θα συγκαταλέγεται στις βασικές προτεραιότητες όταν θα έχει συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση», ανέφερε ο Σάλιβαν, σύμφωνα με τον οποίο «οι ανάγκες του παλαιστινιακού πληθυσμού βρίσκονται στην καρδιά» των αμερικανικών μεσολαβητικών προσπαθειών.