Ολοι οι πολίτες της Ελλάδας και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ψηφοφόρων στην υπόλοιπη Ευρώπη γνωρίζουν ότι στις 9 Ιουνίου θα πάνε στις κάλπες για να στείλουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ψηφίζεται το 70% των νόμων που εφαρμόζονται σε κάθε χώρα. Οι μόνοι που δείχνουν να το έχουν ξεχάσει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η Ευρώπη δεν υπάρχει πουθενά στην προεκλογική εκστρατεία των δύο κομμάτων για τις ευρωεκλογές. Το μόνο που υπάρχει είναι η λυσσαλέα προσπάθεια να αμαυρωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραμένει κυρίαρχος, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, και η ακατάσχετη παροχολογία που χρησιμοποιείται σε περιόδους εθνικών εκλογών. Μικρή σημασία έχει ότι εθνικές εκλογές έγιναν πριν από έναν χρόνο και είχαν ξεκάθαρους νικητές και ηττημένους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώτος με τη λαϊκιστική lifestyle πολιτική του και ο δεύτερος με το θυμό πάντα ζωγραφισμένο στο πρόσωπο, επιμένουν να μιλούν για ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής με μια... επαρχιώτικη νοοτροπία που αγνοεί πλήρως το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Σε όλο αυτό το διάστημα που διαρκεί η προεκλογική εκστρατεία ουδείς έχει γίνει σοφότερος για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που αφορούν την Ευρώπη. Δεν έχουμε ακούσει τίποτα για ζητήματα όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το μεταναστευτικό, η Κοινή Ευρωπαϊκή Αμυνα, η κλιματική κρίση ή το πώς θα πρέπει να χειριστεί από εδώ και στο εξής η Ευρώπη καυτά ζητήματα, όπως το Μεσανατολικό και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ούτως ή άλλως επηρεάζουν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά διαρκώς για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η οποία όντως συνεχίζει να απασχολεί την ελληνική κοινωνία, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και την πορεία που θα ακολουθήσει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Είναι τέτοια η εμμονή του, που προχθές έφτασε στο σημείο να παραστήσει στον τηλεοπτικό αέρα τον μάνατζερ της Μαρίας Καρυστιανού και να επιχειρήσει να της κλείσει συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό.

Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να δει την ευρωπαϊκή διάσταση ούτε στο ζήτημα της εισαγόμενης ακρίβειας, το οποίο προσπάθησε να εκμεταλλευτεί άτσαλα ο Στέφανος Κασσελάκης κάνοντας τεράστια γκάφα με την τιμή της φέτας. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που το ανέδειξε σε μεγάλο ευρωπαϊκό ζήτημα με την επιστολή του προς την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παροχολογία και γενικότητες

Σε όλες τις ομιλίες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι η ΝΔ ζητά την ψήφο των πολιτών για να γίνει πιο δυνατή η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Πρόκειται για ομιλίες, το περιεχόμενο των οποίων αποτυπώνει πλήρως το όραμα του πρωθυπουργού για την ΕΕ και τη σχέση της Ελλάδας με αυτή. Δεν έχουμε ακούσει ούτε δείγμα προεκλογικών παροχών, παρά μόνο αναφορές για τα έργα που γίνονται και θα γίνουν με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σε πλήρη αντίθεση, ο Στέφανος Κασσελάκης πολιτεύεται με την εντύπωση ότι ένα θηριώδες και ανεφάρμοστο πρόγραμμα παροχών ύψους δεκάδων δισ. ευρώ είναι αυτό για το οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν οι πολίτες. Οσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επιμένει στις καταγγελίες για τα... πάντα, το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι το απλοϊκό «αποδοκιμάστε τον Μητσοτάκη». Το είπε ξεκάθαρα στη χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία». «Το επίδικο στις ευρωεκλογές είναι να σταλεί ένα μήνυμα αποδοκιμασίας της αλαζονείας του 41% και να ενισχυθεί η αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση», τόνισε και συμπλήρωσε: «Αν το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό, μπορεί να ενοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο απέναντι στη συντήρηση την επόμενη ημέρα. Είμαστε το μόνο αξιόπιστο κόμμα που μπορεί να δημιουργήσει εκείνες τις κοινωνικές συμμαχίες που θα επιτύχουν την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς με όρους πολιτικούς και όχι με τους όρους της showbiz». Για την Ευρώπη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε μόνο γενικότητες και διλήμματα του τύπου «κοινωνική δικαιοσύνη με τους σοσιαλιστές ή συντήρηση με το ΕΛΚ». Τουλάχιστον αυτά ήταν ένα ψίχουλο περισσότερο από αυτά που έχει πει ο Στέφανος Κασσελάκης...