«Έχουμε πλέον ένα πολύτιμο πολιτικό εργαλείο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική επιτυχία η χθεσινή απόφαση των ηγετών της Ε.Ε., με ένα ποσό της τάξεως των 72 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, που είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά είχε προϋπολογιστεί. Επομένως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει με ένα μεγαλύτερο πακέτο».
Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης για το πού θα διοχετευτούν οι πόροι:
«Οι ενισχύσεις και επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης αντιστοιχούν σε ένα νέο ΕΣΠΑ με πιο ελαστικούς όρους, χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Και το μεγάλο θέμα πλέον, είναι πώς θα τα απορροφήσουμε τα χρήματα. Να μην κρατάμε δηλαδή ομπρέλα όταν έπεφταν τα λεφτά, όπως έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο πολλαπλασιαστής είναι πολύ μεγάλος για την ελληνική οικονομία και θα πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Χρειαζόμαστε μια ευρύτερη πολιτική συμφωνία για το πού θα πρέπει να διοχετεύουμε αυτά τα χρήματα. Κάποτε πρέπει να αφήσουμε τη γκρίνια και τη μιζέρια και να συμφωνήσουμε σε ποιες πτυχές της οικονομίας θα τα επενδύσουμε».
«Καλώς να έρθει ο πρωθυπουργός, αλλά περιμένουμε να δούμε τι κονδύλια εξασφάλισε για τη πατρίδα, πόσα είναι τα δάνεια και πόσα οι πόροι», αντέτεινε από την πλευρά της η εισηγήτρια του νομοσχεδίου Χαρά Καφαντάρη.
«Πάντως το κονδύλι του Ταμείου Ανάκαμψης μειώθηκε στο μισό από το αρχικό που προβλεπόταν. Τα όποια χρήματα εξασφαλίστηκαν από το Ταμείο Συνοχής, θέλουμε αναλυτικά στοιχεία για πώς θα διανεμηθούν», συμπλήρωσε η κ. Καφαντάρη.
«Επιτέλους είδαμε λευκό καπνό καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης προχώρησε σε συμβιβασμούς. Η χώρα όμως απέσπασε τα ίδια σχεδόν χρήματα, αλλά με χειρότερη θέση σε σχέση με τα δάνεια και τους πόρους που περιορίζονται κατά 1/3», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης και κατέληξε:
«Η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί άμεσα και να φέρει πρόγραμμα αξιοποίησης των πόρων σε συνεννόηση με τα κόμματα, γιατί ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο».
«Ας λείπουν οι θριαμβολογίες για τα ποσά που εξασφάλισε η χώρα, γιατί θα έχουν ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο. Θα φορτώνουν τους λαούς, γιατί θα συνοδεύονται από σκληρά βάρβαρα μόνιμα μέτρα και μηχανισμούς ενισχυμένης εποπτείας της χώρας», ανέφερε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.