«Δεν ισχύει το σενάριο που προβάλλει η αντιπολίτευση, ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 13 ώρες κάθε μέρα», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Αναφέρθηκε στο επίμαχο σημείο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο έχει συγκεντρώσει έντονο ενδιαφέρον και αντιδράσεις.

Ο κ. Καραγκούνης εξήγησε πως το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα μιας επιπλέον ώρας υπερωρίας, πάνω στις 150 ώρες υπερωριών που προβλέπει η εργατική νομοθεσία ετησίως, με τις ισχύουσες δεσμεύσεις για μέσο όρο 48 ωρών εργασίας την εβδομάδα. «Δεν αλλάζει κάτι σε αυτό το πλαίσιο, που είναι και υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

Απαντώντας στις ανησυχίες για τον έλεγχο της επιπλέον αυτής ώρας και τη συναίνεση του εργαζομένου, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι πλέον πραγματοποιούνται πολύ περισσότερες δηλώσεις υπερωριών, έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα, σε σύγκριση με το παρελθόν. «Υπάρχουν πλέον ψηφιακά μέσα που καθιστούν δύσκολη την παράκαμψη των κανόνων», ανέφερε, προσθέτοντας πως τον Απρίλιο καταγράφηκε αύξηση 1105% στις υπερωρίες στον τουριστικό κλάδο.

Για το τι αλλάζει συγκεκριμένα, ο κ. Καραγκούνης σημείωσε ότι ήδη η εργατική νομοθεσία επιτρέπει εργασία έως 13 ώρες ημερησίως, εφόσον πρόκειται για εργασία σε δύο ή περισσότερους εργοδότες. Το νομοσχέδιο προσθέτει μία ακόμη ώρα υπερεργασίας. Επεσήμανε όμως ότι ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την υπερωρία και ότι δεν μπορεί να δουλεύει καθημερινά 13 ώρες. «Η υπερωριακή εργασία ζητείται από τον εργοδότη και δεν επιβάλλεται», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας έχουν αυξηθεί σημαντικά, με δεκάδες πρόστιμα να επιβάλλονται και τον αριθμό των δηλωμένων υπερωριών να πλησιάζει το ένα εκατομμύριο, με τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν υπέρ των εργαζομένων. Υπογράμμισε πως δεν μπορεί κάποιος εργαζόμενος να ξεπεράσει τις 150 ώρες υπερωρίας ετησίως χωρίς να λάβει υποχρεωτικά ρεπό ή να μειωθούν οι ώρες εργασίας τις επόμενες εβδομάδες.

Για το ζήτημα της ανεργίας, ο υφυπουργός σημείωσε την προφανή επιτυχία της μείωσης από 18% σε 7,9%, και την ακόμα πιο σημαντική πτώση της ανεργίας των νέων από 39% σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Τόνισε ότι σήμερα το 77% των εργαζομένων είναι πλήρως απασχολούμενοι, ενώ παλαιότερα συνέβαινε το αντίθετο. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει το υπουργείο Εργασίας για την ανεργία των γυναικών, η οποία επίσης έχει μειωθεί από 28,2% το 2015 σε 9,8% σήμερα.

Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το επίμαχο email του κ. Σιμανδράκου, ο κ. Καραγκούνης τόνισε ότι έχει ήδη δοθεί απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Επιβεβαίωσε πως το email αυτό είχε ενημερώσει το Μαξίμου για παράνομες πληρωμές, οι οποίες μπλοκαρίστηκαν και περισσότερες από 700 περιπτώσεις εστάλησαν στη δικαιοσύνη για έλεγχο.

Για τις φήμες περί διαφωνιών μεταξύ υπουργού και προέδρου ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υφυπουργός σχολίασε πως τέτοιες καταστάσεις είναι συνηθισμένες σε κάθε υπηρεσία και δεν μπορεί να γνωρίζει λεπτομέρειες. Επισήμανε ότι η ύπαρξη «κόκκινων ΑΦΜ» υποδηλώνει προβλήματα που πρέπει να ερμηνευθούν με ψυχραιμία.

Όσον αφορά στο εάν η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να επηρεάσει την κυβέρνηση, ο κ. Καραγκούνης ανέφερε πως, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να επηρεάζει την κοινή γνώμη, που διατηρεί σταθερά θετική άποψη για τη Νέα Δημοκρατία. Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ευθύνες της για τις παθογένειες και αποδέχεται ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όπως η μη ολοκλήρωση του κτηματολογίου και του δασολόγιου, που παρεμποδίζουν τον αποτελεσματικό έλεγχο.

Κατέληξε σημειώνοντας ότι το «απόστημα» πρέπει να σπάσει, τα χρήματα να επιστραφούν και οι υποθέσεις που έχουν πάει στη δικαιοσύνη να προχωρήσουν, ενώ τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και συστημάτων πιστοποίησης διαδικασιών, παραδεχόμενος τα λάθη της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα, χωρίς όμως να γίνεται παραβίαση νόμων από τους εργαζόμενους.