Κατά τη διάρκεια του φόρουμ του Economic Club of Canada, o Ελληνας πρωθυπουργός μιλά με τον επιχειρηματία Nik Nanos, για τις ευκαιρίες που ανοίγονται για επενδύσεις στη χώρα μας.

Αρχικά ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την Ελλάδα και την οικονομική της κατάσταση τώρα και τι «κληρονόμησε« η ελληνική κυβέρνηση όταν ανέλαβε το 2019.

Αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποδοχή που δέχτηκε στον Καναδά, απάντησε: «Η οικονομία δεν πήγαινε πολύ καλά, ήμασταν υπό παρακολούθηση από την τρόικα, μία όχι και τόσο ελκυστική (για επενδυτές) κατάσταση και εν μέσω πανδημίας δεν ήταν εύκολη η κατάσταση. Θέλαμε να δημιουργηθεί ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον για επενδυτές και η σημερινή εικόνα είναι χαρακτηριστική το πού έχουμε φτάσει.

Βρήκαμε τον τρόπο να προχωρήσουμε, θέτοντας τους δικούς μας κανόνες. Φιλοξενούμε πλέον στην Ελλάδα μία από τις κορυφαίες εταιρίες του Καναδά που θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Αποτελεί έναν δείκτη του κατά πόσο ελκυστική είναι πλέον η Ελλάδα για τους επενδυτές. Η χώρα μας έχει δείξει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο οικονομικό περιβάλλον. Οσοι έρχεστε στην Ελλάδα να επενδύσετε, αποδεικνύεται ότι η χώρα μας είναι ελκυστική. Παλιά ήταν δύσκολο αυτό. Και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το βήμα».

Για το πόσο εύκολο ήταν να αντιστραφεί η κατάσταση και αν υπήρχε σημείο-ορόσημο για την κυβέρνηση: «Δεν ήταν... βόλτα. Υπήρχαν αρκετά εμπόδια. Έχω όμως μια πολύ καλή ομάδα και είχαμε απόλυτη πλειοψηφία και στη Βουλή που βοήθησε την κατάσταση. Δείτε το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή. Κυβερνήσεις δεν έχουν πολύ ισχυρή εντολή. Εμείς δεν έχουμε μειοψηφική κυβέρνηση. Θα σταθώ σε μια συνάντηση στο Νταβός λίγο πριν την πανδημία όπου προσπαθούσαμε να πείσουμε να επενδύσουν σε κέντρα δεδομένων.

Τα καταφέραμε και σκέφτηκα πως αν έρθει η Microsoft, θα έρθουν κι άλλοι. Έτσι κι έγινε. Μας άκουσαν και νομίζω τα καταφέραμε με έξυπνο τρόπο. Επίσης τον Ιούλιο του 2020 πείσαμε τους εταίρους για το ευρωπαϊκό ταμείο που είναι ένα εργαλείο που βοηθά τις χώρες στο κομμάτι της ανάκαμψης. Εμείς λάβαμε 6 δισεκατομμύρια σε πόρους που βοήθησαν στην ανάκαμψη. Η πιο σημαντική στιγμή ήταν η 2η επανεκλογή μας που ο ελληνικός λαός μας έδωσε την πλειοψηφία και εκεί ένιωσα ότι πέτυχα την πιο μεγάλη και κρίσιμη νίκη γιατί ένιωσα πως έπεισα τους πολίτες να μας εμπιστευτούν».

Για τη νέα Ελλάδα και τον τρόπο που διαφημίζεται στο εξωτερικό για νέες ευκαιρίες: «Η οικονομία αναπτύσσεται και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με καλό ρυθμό. Επενδύουμε σε μικροοικονομία ισχυρή και σταθερή μακροοικονομία. Το έλλειμμα μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν έχουμε καμία σχέση με όσα πήγαν στραβά πριν δέκα χρόνια. Τα αφήσαμε πίσω μας και έχουμε μια σταθερή οικονομία με τομείς που ηγούμαστε όπως ο τουρισμός που προσελκύει και επενδύσεις. Είμαστε κορυφαίοι στην αγορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλους τομείς. Στη ΝΑ Ευρώπη είμαστε κέντρο τεχνολογίας που εκμεταλλεύεται και αναπτύσει τεχνολογίες εκτός Ελλάδας. Κατά την κρίση πολλοί Ελληνες εγκατέλειψαν τη χώρα, αλλά θέλουν να επιστρέψουν αν βρεθούν κατάλληλες θέσεις εργασίας. Εχουμε 3 χρόνια κυβέρνησης ακόμη και δεν θέλω να επαναλαυθούμε. Θα φροντίσω να μην συμβεί, θα φροντίσω να επιταχύνουμε. Καμιά επιτυχία δεν πρέπει να θεωρείτε δεδομένη».

Για την συνεργασία Καναδά -Ελλάδας και τι πρέπει να συμβεί ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί φιλίας των δύο κρατών: «Είμαστε φιλελεύθερες δημοκρατίες, στο ίδιο... στρατόπεδο, με ίδιες απόψεις για πολλά θέματα. Ο Καναδάς θα μας παρέχει μάλιστα 7 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη για τις πυρκαγιές που μας πλήττουν. Και ο Καναδάς έχει δασικές πυρκαγιές φυσικά. Ηδη ο Καναδάς έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ήδη οι Καναδοί είναι υπέρμαχοι της ελληνικής επιτυχίας και επενδύουν σε τομείς όμως ο κτηματομεσιτικός και πριν μερικές εβδομάδες είχαμε μια καλή συναλλαγή που σχετίζεται με το αεροδρόμιο της Αθήνας. Είμαστε υπέρμαχοι των δεσμών των δύο κρατών. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολλά στον Καναδά και η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη»

Η αναφορά Μητσοτάκη για την επιστολική ψήφο

Για την ελληνική διασπορά: «Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές μπορείτε να ψηφίσετε μέσω επιστολικής ψήφου. Δημιουργήσαμε κέντρα εκλογικά σε πρεσβείες όπου υπάρχει ελληνική διασπορά. Τώρα πάμε ένα βήμα παραπέρα ώστε να σας δοθεί η ευκαιρία να ψηφίσετε. Είναι μια δοκιμαστική περίοδο. Οι ευρωεκλογές είναι μια δοκική να δούμε πως θα δουλέψει αυτό στις εθνικές εκλογές. Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι σημαντικές γιατί ότι συμβαίνει στην Ευρώπη μετρά για την Ελλάδα, αλλά και τον Καναδά. Υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες»

Παρακολουθήστε τη συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επιχειρηματία Nik Nanos σε εκδήλωση του Economic Club of Canada