Ενας πρέσβης ξένου κράτους σχολίασε σκωπτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την εκδίωξη Ισραηλινών τουριστών από το λιμάνι της Σύρου. «Η Σύρος φαίνεται ότι βρίσκεται εκτός δικαιοδοσίας του ελληνικού κράτους», υπογράμμισε, ενώ σε έτερη ανάρτηση διερωτήθηκε: «Για πόσο καιρό οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να στέκονται αδιάφορες, ενώ παρενοχλούνται Ισραηλινοί τουρίστες;».
Πέραν του ευτελούς και του επικίνδυνου χαρακτήρα του περιστατικού, οι αναφορές του ανώτατου διπλωματικού αξιωματούχου φανερώνουν πώς ερμηνεύονται στο εξωτερικό τα εσωτερικά ζητήματα, τα οποία σε πλείστες περιπτώσεις έχουν αντανάκλαση στη φήμη και στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.
Ανάλογο αποκλεισμό επιχείρησε να επιβάλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Ρόδου (ΣΥΔΡ), με αφορμή τον σημερινό ελλιμενισμό του κρουαζιερόπλοιου «Crown Iris», το οποίο μεταφέρει περί τους 1.700 Ισραηλινούς τουρίστες. Ωστόσο, μετά τη συλλογική αντίδραση της ροδιακής κοινωνίας των πολιτών και των επαγγελματικών ενώσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό, η «ειρηνική, συμβολική διαμαρτυρία-συγκέντρωση» ακυρώθηκε λόγω «άμεσων απειλών για βία από διαφωνούντες συμπολίτες».
Ως «κάθετα αντίθετη στον χαρακτήρα του νησιού» χαρακτήρισε την απόπειρα του ΣΥΔΡ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης, Απόστολος Ασπράκης, ήταν πιο αιχμηρός στην τοποθέτησή του. Τόνισε ότι η υποδοχή του πλοίου θα γίνει κανονικά και μάλιστα με «φιλέματα» από τις παραγωγικές τάξεις του νησιού και ζήτησε «να κάνουν στην άκρη» οι «φασαριόζοι με ονοματεπώνυμο και ολυμπιονίκες της γκρίνιας».
Ποιοι αντιτάχθηκαν στους επίδοξους διαμαρτυρόμενους; Το Σωματείο Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, η Ενωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, το Σωματείο Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων «Η Πρωτοπορία» και το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου «Κολοσσός» εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, ενώ θέση εναντίον της διαδήλωσης έλαβαν και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Δημοτικών Καταστημάτων Ρόδου.
Στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμιζόταν ότι η στοχοποίηση λόγω εθνικότητας συνιστά πράξη «βαθιά αντιδημοκρατική και επικίνδυνη», σημειωνόταν ότι πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ των πράξεων των κυβερνήσεων και των λαών τους και τονιζόταν ότι το νησί «δεν θα γίνει όμηρος ακραίων μειοψηφιών».
«Η οικονομία του νησιού μας βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό και στη φιλοξενία που προσφέρουμε», συμπληρωνόταν, ενώ ετέθη το ερώτημα γιατί δεν επιδείχθηκε ανάλογη ευαισθησία κατά την πρόσφατη μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Το περιστατικό της Σύρου, η απόπειρα στη Ρόδο και άλλα γεγονότα με έντονο αντισημιτικό πρόσημο (όπως στον πρόσφατο αγώνα ΑΕΚ-Χάποελ Μπερ Σεβά, που καταγράφηκε ακραία αντιεβραϊκή ρητορική από τους οπαδούς των γηπεδούχων) αμαυρώνουν και δίνουν στο εξωτερικό μια στρεβλή εικόνα της Ελλάδας, ενώ δύνανται να επιδράσουν στις εξωτερικές σχέσεις της, και δη αυτές στρατηγικού χαρακτήρα, όπως με το Ισραήλ.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκίντεον Σαάρ. Η επικοινωνία των δύο υπουργών εστιάστηκε στην κατάσταση των πραγμάτων και, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπήρχε καμία διαμαρτυρία από την ισραηλινή πλευρά.
Μετά τα γεγονότα της Σύρου, υπήρξε η φήμη ότι το Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες του που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Τόσο από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και από ισραηλινές πηγές τονιζόταν στο «Μανιφέστο» ότι δεν υφίσταται γενική ταξιδιωτική οδηγία απαγόρευσης και ότι ο βαθμός κινδύνου για τα ταξίδια Ισραηλινών στη χώρα παραμένει στο δεύτερο επίπεδο, αυτό της «αυξημένης προσοχής».
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα αναλύει τη δηλωμένη πρόθεση του Παρισιού να αναγνωρίσει το επόμενο διάστημα το παλαιστινιακό κράτος. Η ελληνική θέση στο ζήτημα περί δύο κρατών παραμένει αναλλοίωτη. Εν προκειμένω, αυτό που πρόσθεταν οι αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους εντάσσεται στην πολιτική διαδικασία, αλλά είναι βήμα που περιλαμβάνεται στην τελική πορεία προς την υλοποίηση των δύο κρατών. Προσώρας, κατά τις ίδιες πηγές, η γαλλική ενέργεια δεν προσδίδει επιπλέον αξία στη διαδικασία.