Περαιτέρω έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, όπως διαπιστώθηκε και σε ευρεία σύσκεψη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών χθες, όπου τονίστηκε η ανάγκη για έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων και αξιοποίηση από την επιστημονική κοινότητα των νέων θεραπειών για τον κορωνοϊό.

Ο διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» για τις ιογενείς λοιμώξεις και την αύξηση των περιστατικών του κορωνοϊού που πιέζουν το εθνικό σύστημα υγείας. Σχολιάζοντας την επικρατούσα κατάσταση των ΜΕΘ, ειδικά για τα παιδιατρικά νοσοκομεία: «Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν αύξηση των ιώσεων το επόμενο δίμηνο και το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο. Τα παιδιατρικά τμήματα είναι λίγα, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα».

«Τα μαθηματικά μοντέλα τα σέβομαι γιατί βασίζονται σε πραγματικές ενδείξεις. Επειδή το πέρασε και Ευρώπη, δεν είναι μακριά αυτό και από την Ελλάδα. Η Αγγλία «γονάτισε» στις αρχές του Δεκεμβρίου με μία έκρηξη των ιογενών λοιμώξεων», απάντησε ο κ. Καπραβέλος, όταν ερωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να φθάσει η Ελλάδα να έχει μέχρι και 200 χιλιάδες κρούσματα γρίπης την ημέρα.

Αναφορικά με την έξαρση των ιώσεων που έχει ξεσπάσει σχολίασε ο Νίκος Καπραβέλος ότι υπάρχει ένα ”κενό” ανοσίας που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης, ακριβώς επειδή το προηγούμενο διάστημα δεν ήρθε ο πληθυσμός σε επαφή με πολλές ιογενείς  λοιμώξεις που υπήρχαν.

Και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να γίνει ισχυρή σύσταση για χρήση της ιατρικής μάσκας την εποχή που θα υπάρξει η μεγάλη έξαρση των ιογενών λοιμώξεων. Καταλήγοντας,  ο διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» τόνισε «δεν πρέπει να χαθεί κανένα παιδί, τα παιδιά πρέπει να προστατευθούν».

Την εκτίμηση ότι δεν έχουμε ακόμα δει την κορύφωση του κύματος έξαρσης των ιώσεων στα παιδιά στην χώρα μας εξέφρασε χθες ο γνωστός παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Εκείνο το οποίο έχουμε διαπιστώσει είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που θυμόμαστε, υπάρχει αυτή η παρουσία ταυτόχρονα πολλών ιώσεων. Βλέπουμε ένα παιδί να παθαίνει γρίπη και όταν έχει γίνει καλά, μετά από μια εβδομάδα, να παθαίνει επιπλοκή πνευμονίας από άλλο μικρόβιο επειδή έχει πέσει η άμυνα του από τη γρίπη και μετά πνευμονία από πνευμονιόκοκκο. Αυτό είναι το πρωτόγνωρο για εμάς τους παιδιάτρους που ζούμε αυτή την εποχή», είπε ο κ. Μαζάνης για την κατάσταση που παρατηρείται με τις ιώσεις στα παιδιά.

«Δεν έχει έρθει ακόμα ο χειμώνας. Με το που κρυώσει και χαλάσει ο καιρός, βάση δεδομένων θα έχουμε αύξηση των λοιμώξεων γιατί θα κλειστούμε μέσα, κλειστά παράθυρα και γενικά το κρύο ευνοεί την ανάπτυξη των αναπνευστικών ιών, οπότε εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η έξαρση των λοιμώξεων», είπε.