Ως βαρόμετρο για τη συνολικό πορεία και εικόνα της κυβέρνησης έπειτα από μία περίοδο σχεδόν αποκλειστικός διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης αντιμετωπίζει το Μαξίμου το προσεχές εξάμηνο και επιδιώκει να εμπεδώσει προς την κοινωνία μια «μεταρρυθμιστικά» – σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού -τροχιά. Η προσπάθεια αυτή περνά, όπως δείχνει ο προγραμματισμός των επόμενων εβδομάδων, από ανακοινώσεις για μεγάλα έργα υποδομής, νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποτελούν και διαιρετικές τομές με την αξιωματική αντιπολίτευση (όπως ήταν το εργασιακό νομοσχέδιο) καθώς και μέσα από την υλοποίηση δεσμεύσεων που αφορούν θέματα καθημερινότητας.

Ουσιαστικά το πρωθυπουργικό γραφείο θέλει να καλύψει έδαφος εντός του καλοκαιριού, έχοντας ήδη δώσει στα κυβερνητικά στελέχη εντολή για παραγωγή έργου χωρίς καθυστερήσεις, με προτεραιότητα στα πεδία που αφενός αφήνουν αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα αφετέρου «θωρακίζουν θεσμικά τη χώρα» – κατά την οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη – για τη μετά Covid εποχή. Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από το πρώτο πράσινο φως της Κομισιόν για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» του Ταμείου Ανάκαμψης, το Μαξίμου κλειδώνει την ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου φέρνοντας στο τραπέζι τις επόμενες κυβερνητικές επιλογές που σηματοδοτούν επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα. Από το τελευταίο Υπουργικό ο Πρωθυπουργός έσπευσε να επιστήσει την προσοχή στα στελέχη του ότι δεν θα γίνουν βήματα πίσω από αποφάσεις -ορόσημα επόμενης μέρας και ότι ταυτόχρονα με την εφαρμογή αποφάσεων θα πρέπει να δρομολογούνται οι επόμενες μεταρρυθμίσεις.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ευνοϊκή τη συγκυρία για την προώθηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων, ώστε να ενισχύεται και το αφήγημά της για τη «νέα αναπτυξιακή ορμή» της χώρας, εξού και μετά τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τα εργασιακά, προμηνύεται ένας… πολιτικά «έντονος» Ιούλιος με εξελίξεις στα χαρτοφυλάκια μεταξύ άλλων των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην επικείμενη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς του θα βρεθούν στο επίκεντρο τόσο το πολυνομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης και την αυτονομία των σχολικών μονάδων όσο και το εγχείρημα της νέας επικουρικής ασφάλισης με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, το οποίο τρέχει όλο το προηγούμενο διάστημα ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου.

Για τα θέματα της Παιδείας η υπουργός αναμένεται να έχει συζητήσεις (που προδιαγράφονται ως δύσκολες, αν όχι εκρηκτικές) με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ενώ θα επιδιωχθεί, κατά πληροφορίες, και αναλυτική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για τις προωθούμενες αλλαγές. Η κυβέρνηση διαμηνύει την αποφασιστικότητά της να εφαρμοστεί η μέθοδος της αξιολόγησης των δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών από την επόμενη σχολική χρονιά και σύμ-φιονα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στη διαδικασία θα εμπλέκονται και οι μαθητές ενώ θα υπάρχουν «μπόνους» προς τους εκπαιδευτικούς. Το εν λόγω νομοσχέδιο, που αρχικά σχεδιαζόταν να ψηφιστεί εντός του πρώτου τρίμηνου του έτους, αναμένεται στη Βουλή περί τα μέσα – τέλος του Ιουλίου. Στο ίδιο διάστημα θέλει η κυβέρνηση την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού με κυρίαρχα μηνύματα – εκ μέρους της κυβέρνησης – ότι η μεταρρύθμιση αφορά πρωτίστως τη νέα γενιά αλλά και ότι σχετικά μοντέλα εφαρμόζουν ευρωπαϊκές χώρες με ανεπτυγμένο κοινωνικό κράτος.

Το Μαξίμου αποδίδει μεγάλη σημασία και στα δύο νομοσχέδια, όσο και αν περιμένει θυελλώδεις συζητήσεις εντός και εκτός της Βουλής. Ταυτόχρονα επιδιώκει να προβάλει τη δρομολόγηση μεγάλων έργων (όπως έκανε ο Μητσοτάκης στο τέλος Μαΐου με τον ΒΟΑΚ) και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η παρουσία του Πρωθυπουργού σήμερα σε εκδήλωση στο Γαλάτσι για ανακοινώσεις σχετικά με την πρώτη φάση της γραμμής 4 του μετρό.


από Τα Νέα