Καλογρίτσας-gate: Τα emails που καίνε τους “Παππά & Σία” και ο …Τόμπρας

by Manifesto

Εδώ και καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια εικόνα ενός κατασκευασμένου σκανδάλου Καλογρίτσα, προερχόμενου κυρίως από τον ίδιο τον κατασκευαστή και κινούμενου από τα προσωπικά του πάθη κατά στελεχών της τότε κυβέρνησης Τσίπρα.

Μιας υπόθεσης δηλαδή που βασίζεται αποκλειστικά στις ένορκες καταθέσεις του αριστερού μεγαλοκατασκευαστή, οι οποίες στάζουν χολή κατά του Νίκου Παππά για «προσωπικούς λόγους» και όχι γιατί υπάρχει πραγματικά κάτι το μεμπτό. Αυτό είναι το «αφήγημα» (για να χρησιμοποιήσουμε τον αγαπημένο όρο στον ΣΥΡΙΖΑ) του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιδιώκει να προσωποποιήσει την καταγγελία και να την καταδείξει ως μια «προσωπική κόντρα». Να, όμως, που σειρά στοιχείων δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πως δεν εμπλέκει στην υπόθεση τον ΣΥΡΙΖΑ και τα πολιτικά του στελέχη μόνο ο Χρήστος Καλογρίτσας. Αντιθέτως, μια σειρά e-mails που παρουσιάζει ο Π. Τζένος στα Παραπολιτικά, δείχνουν πως και άλλες πλευρές γνώριζαν τις εικονικές συμβάσεις έργων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με στόχο την τελική εξασφάλιση της εγγυητικής των 3 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Πρόσωπα που μνημονεύουν επίσης το «White House» και των οποίων τα e-mails είχαν κινηθεί ακριβώς κατά τις ημέρες του επίμαχου διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Παραπολιτικά», με e-mail του ο Fouad Khoury προς τον Κυριάκο Τόμπρα (σ.σ: Ενα κομβικό πρόσωπο στην όλη υπόθεση, στενά συνδεδεμένο με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Πόνο Κομμένο, που θα μας απασχολήσει) αναφέρεται ξεκάθαρα σε «subcontract agreement» (συμφωνία υπεργολαβίας) για έργο 40 εκατ. δολαρίων στα ΗΑΕ υπέρ του Χρήστου Καλογρίτσα και για προκαταβολική πληρωμή 3 εκατ. δολαρίων που θα γινόταν στα Εμιράτα. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη αυτή επιστολή γίνεται λόγος για τον περίφημο «White House», τον ελληνικό «Λευκό Οίκο», ο οποίος, σύμφωνα με τον Khoury, διέθετε έως και «φιλικούς λογαριασμούς» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του CCC Group τονίζει πως «ο “Λευκός Οίκος” έχει αναφερθεί σε λογαριασμούς φίλων του στα ΗΑΕ, τους οποίους μπορώ να βρω αύριο». Μάλιστα, ο ίδιος ζητά λεπτομέρειες αυτών των λογαριασμών στα Εμιράτα από τον Κυριάκο Τόμπρα, με τον τελευταίο να απαντά. Οπως τονίζει ο Κυριάκος Τόμπρας, «είμαι 100% σίγουρος ότι η ιδέα του κυρίου Fouad (Khoury) για να προχωρήσουμε με τη συμφωνία υπεργολαβίας είναι τώρα η μία και μοναδική ευκαιρία για να προχωρήσουμε». Ουσιαστικά, η ιδέα της παροχής συμβολαίου υπεργολάβου για έργο στα Εμιράτα, με στόχο να κινηθούν τα αναγκαία για τις τηλεοπτικές άδειες χρήματα, αποδίδεται από τον στενό συνεργάτη του Πάνου Καμμένου με αυτό το e-mail όχι στον Χρήστο Καλογρίτσα, αλλά στον Ομιλο CCC, περιπλέκοντας την κατάσταση. Μάλιστα, ο Κυριάκος Τόμπρας σε άλλο του e-mail στέλνει στο αραβικό group τη φόρμα της εγγυητικής των 3 εκατ. ευρώ για τον διαγωνισμό, όπως ορίζεται από τη σχετική Συνθήκη της Βασιλείας.

Θα πρέπει να πούμε πως ο Κυριάκος Τόμπρας για χρόνια υπήρξε στενός συνεργάτης του Πάνου Κομμένου. Μάλιστα ήταν το πρόσωπο που δήθεν… αυθόρμητα είχε καταθέσει στη δίκη του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. με τον Ανδρικό Παπανδρέου υπέρ του πρώτου. Προσχηματικά, όπως αποδεικνύεται, το 2013 είχε διαγράφει από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, επειδή είχε γρονθοκοπήσει πολιτεύτριά του, όμως σειρά αναρτήσεων του κινήματος «Υπέρβαση», το οποίο διατηρεί, δείχνουν πως στήριζε διαρκώς και για χρόνια μετά τον Πάνο Καμμένο.

Πληροφορίες των «Παραπολιτικών» αναφέρουν πως ο Κ. Τόμπρας είχε γνωρίσει τον Νίκο Παππά από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., ο οποίος διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις ακόμα και σήμερα με τον στενό συνεργάτη, φίλο και υπουργό του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Τόμπρας σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε αποκαλέσει «δύο ηλίθιους» τον Χρήστο Καλογρίτσα και το CCC Group, που τον έκαναν να χάσει τον χρόνο του και τελικά να μην πληρωθεί για τη δουλειά που έκανε (τηλεοπτικός σταθμός Star). Για «εικονική σύμβαση» είχε μιλήσει εξάλλου ο κ. Τόμπρας σε άλλη του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Kontra (14/7/2020). Για τον λιβανέζικο όμιλο είχε τονίσει πως είχε «γεωπολιτικούς λόγους να εμπλακεί στην αγορά τηλεοπτικής άδειας», μιλώντας για έναν λιβανέζικο όμιλο μπλεγμένο στο Euro-Arab Summit και σε άλλα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά παιχνίδια μέσω Ελλάδας. Κοινώς, παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να διευκολύνει την αγορά μιας άδειας από ένα γκρουπ με ξένα συμφέροντα από αυτά της χώρας μας και με κεφάλαια που διακινούνται σε όλο τον κόσμο και προέρχονταν από τις αραβικές χώρες.

Θύμιζε, επίσης, ο κ. Τόμπρας πως από το 2014 οι λογαριασμοί Καλογρίτσα ήταν δεσμευμένοι από το ΚΕΦΟΜΕΠ και πως ο κατασκευαστής «δεν είχε τη δυνατότητα να καταθέσει προσφορά για τηλεοπτική άδεια».

«Ο Καλογρίτσας ενδιαφερόταν τότε για λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε συγκεκριμένα και προσέθεσε πως αυτός σύστησε τους Λιβανέζους στον Καλογρίτσα, καθώς «τον γνώριζε χρόνια». «Εγώ έκανα την παντρειά», είπε. «Οταν έχεις μια δύναμη σαν τη CCC, καναλάρχης μπορούσε να γίνει και ο Πακιστανός στα φανάρια. Λίγο τους ενδιέφερε ποιος θα ήταν ο Ελληνας συνεταίρος. Ο Καλογρίτσας μπήκε στο σκηνικό εκπροσωπώντας την κυβέρνησα όπως έλεγε ο ίδιος. Δεν είχε κεφάλαια».

Δηλαδή, επιβεβαιώνεται πως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ «έσπρωχνε» όχι μόνο για τη δημιουργία ενός ΣΥΡΙΖΑ Channel, αλλά και για την αντίστοιχη ενός Arabia Channel ή, σύμφωνα με κάποιους γνωρίζοντες, για ένα βαλκανικό «Αl Jazeera».

Ο κ. Τόμπρας εξάλλου έχει αποκαλύψει ότι το έμβασμα έγινε από την Abu Dhabi Islamic Bank μέσω της HSBC London και πήγε στη «βολική» κυβερνητικά Attica Bank. Θα πρέπει να σημειώσουμε ταυτόχρονα πως ο Κυριάκος Τόμπρας έχει δηλώσει πως «εγώ με τον Παππά δεν είχα συμφωνήσει τίποτα. Το τι, όμως, συμφώνησε ο Νίκος Παππάς μαζί τους θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν», επιβεβαιώνοντας τα περί «White House». Βέβαια, η σχέση Τόμπρα – Κομμένου, άρα και Παππά, είναι δεδομένη και ελεγχόμενη, αν προχωρήσουν οι εξελίξεις. Καίρια, όμως, είναι η επισήμανση ενός εκ των αρχιτεκτόνων αυτής της παρ’ ολίγον συμφωνίας, όταν παραδέχθηκε πως «εντάξει… μην παίζουμε. “White House’’ είναι το Μαξίμου. Σαφώς δεν εννοούμε τον Λευκό Οίκο του Ντ. Τραμπ. Με το Μαξίμου μιλούσαν και οι Λιβανέζοι. Μιλούσαν με όλους. Οταν λέω με όλους, μιλούσαν με όλους»! «Τα λεγόμενα… παιδιά ο Καλογρίτσας τα έχει μεγαλώσει. Αν θα συνεχιστεί η κόντρα με τους Λιβανέζους, θα βγει και θα τα μιλήσει…», κατέληξε.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα