Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να δημιουργήσει μια φόρμουλα για να ξεπεράσει το μπλόκο που έχει επιβάλει το Κονγκρέσο στην πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία , δήλωσε ο στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια να τεθεί υπό όρους, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ , σε αυτήν την προμήθεια.

“Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αυτή που πρέπει να πείσει το Κογκρέσο. Η κυβέρνηση είπε ότι εγκρίνει την πώληση F-16. Το χαιρετίζουμε αυτό, αλλά υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να εξαρτήσουν αυτή την πώληση από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να βρεθεί άλλη φόρμουλα”, δήλωσε ο Καλίν, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και εκπρόσωπος του Ερντογάν, σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, το βράδυ της 25ης Μαρτίου.

“Δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι αυτή η φόρμουλα, αλλά αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα των ΗΠΑ”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι είχε συνομιλίες στις ΗΠΑ με αρκετούς βουλευτές καθώς και με αξιωματούχους της κυβέρνησης στα μέσα Μαρτίου, ο Καλίν είπε: “Τους είπα ‘αν βάλετε έναν όρο σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, θα ήταν ένα παράλογο λάθος’. Ξεχωρίστε αυτά τα θέματα το ένα από το άλλο”.

Η πίεση στην Τουρκία για την επέκταση του ΝΑΤΟ είναι λάθος και μπορεί να προκαλέσει μια αντίθετη κίνηση από την Τουρκία, είπε ο Καλίν. “Δεν έχουν κάποια απάντηση όταν τους ρωτάω ‘τι θα κάνετε αν σας πούμε ότι δεν θα εγκρίνουμε την αίτηση της Σουηδίας έως ότου δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την πώληση των F-16 στην Τουρκία;’ Μην ασκείτε πίεση στην Τουρκία. Αυτό δεν θα λειτουργήσει.”

Η Τουρκία έχει άλλους τρόπους να βρει εναλλακτικές λύσεις εάν οι ΗΠΑ δεν παρέχουν αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη, είπε ο Καλίν, “Φυσικά και εγκρίνουμε αυτό το πρόγραμμα [F-16]. Δεν έχουμε όμως διάθεση να τεθούμε σε αδυναμία αν δεν πραγματοποιηθεί αυτή η πώληση. Δεν είμαστε σε πανικό. Αξιολογούμε και άλλες εναλλακτικές”.

Η Τουρκία κατασκευάζει τον δικό της στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων drone, όπως το Kızılelma με παρόμοια προσόντα με τα F-16, τόνισε ο Καλίν, υπερβάλοντας, “όλα εξαρτώνται από την κίνηση των ΗΠΑ”.

Σε ερώτηση, ο Καλίν επιβεβαίωσε ότι η Φινλανδία δεν έχει πλέον προβλήματα όσο αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς η διαδικασία έγκρισης έχει ήδη ξεκινήσει: “Οι πόρτες για τη Σουηδία δεν είναι κλειστές, αλλά ο ρυθμός της διαδικασίας και ο τρόπος με τον οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί εξαρτάται από τα βήματα που πρέπει να λάβει η Σουηδία. Η νέα κυβέρνηση [στη Σουηδία] είναι ειλικρινής και καταβάλλει προσπάθειες προς αυτόν τον σκοπό”, είπε. Η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ έως την 1η Ιουνίου, τόνισε ο Καλίν. Η Σουηδία ελπίζει να ενταχθεί στη συμμαχία πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία στις 11-12 Ιουλίου.