«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι μια κυβερνητική προτεραιότητα εθνικού διαμετρήματος. Και σε συνδυασμό με την πράσινη, την κυκλική οικονομία, ουσιαστικά διαμορφώνουν ένα διαφορετικό υπόδειγμα εθνικού μοντέλου για την επόμενη μέρα. Πιο εξωστρεφές, πιο ανταγωνιστικό, πιο δίκαιο, πιο ψηφιακό, πιο πράσινο και τελικά πιο σύγχρονο. Αυτό αφήνει και το αποτύπωμά του στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και τη Θράκη. Είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την έμφαση στις νέες τεχνολογίες», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στην ομιλία του στο πλαίσιο της ενότητας “The role of Regional Leadership in Transforming Thessaloniki to a Global Innovative District”, στο συνέδριο Thessaloniki Future Thinking Dialogues (TFTD) που οργάνωσε σε υβριδική μορφή, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Αναφερόμενος στη σημασία που έχει το γεγονός ότι σημαίνουσες πολυεθνικές εταιρείες επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη ως τόπο εγκατάστασης κέντρων ψηφιακής τεχνολογίας, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Πράγματι, ο δρόμος έχει ανοίξει με την έλευση συγκεκριμένων αμερικανικών εταιρειών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εστιασμένες στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μας κάνουν να αισιοδοξούμε για ακόμη μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα παρόμοιων εταιρειών και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά ευρύτερα στη Μακεδονία και στη Θράκη. Η αρχή έγινε με τις υπάρχουσες εταιρείες. Μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα οικονομικό booming». Και εξήγησε ότι «Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα μηνύματα διεθνών οίκων και οργανισμών όσον αφορά στην ανάπτυξη της χώρας την επόμενη μέρα. Πρέπει ν΄αδράξουμε την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, αξιοποιώντας δύο σημαντικά εργαλεία, το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ανοίγουν νέους δρόμους στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Είμαι αισιόδοξος για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, σ΄ένα πολύ μεγάλο βαθμό».
Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των νέων τεχνολογιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Υφυπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο «για ένα νήμα που μπορεί να ενώσει αρχικά τον επιστημονικό τομέα, για να προχωρήσουμε στον επιχειρηματικό. Ένα νήμα που οριζόντια μπορεί να ενώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τα τρία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης: το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Α.Π.Θ., το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ένα νήμα συνεννόησης σε επιστημονικό και ακαδημαϊκό επίπεδο όσον αφορά τα ψηφιακά και τις νέες τεχνολογίες. Και παράλληλα, να υπάρξει μια κάθετη διασύνδεση κάθε πανεπιστημιακού χώρου με τις τοπικές επιχειρήσεις σε Κεντρική, Δυτική ή Ανατολική Μακεδονία, οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν σε προϊόντα και υπηρεσίες τα αποτελέσματα αυτής της κοινής προσπάθειας».
«Το ίδιο ισχύει ακόμα περισσότερο, επισήμανε ο κ. Καλαφάτης, σε ό,τι αφορά την κάθετη διασύνδεση με το να ενώσουμε στην πλατφόρμα, που μπορεί να είναι άυλη, ό,τι διαθέτουμε ως assets για την πόλη, από το ΕΚΕΤΑ, την Τεχνόπολη, τις start ups που σιγά σιγά σχηματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, τη Ζώνη Καινοτομίας και τη ναυαρχίδα του ThessIntec, που αποτελεί ένα πολύ δυναμικό υπό διαμόρφωση project. Είναι ψηφίδες ενός παζλ καινοτομίας τα κομμάτια του οποίου ενώνονται σιγά σιγά και θα μας δώσουν ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα».
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα τονίζοντας ότι «κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών όσον αφορά στην επόμενη μέρα και στο κομμάτι της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Και εξήγησε ότι «ο τελευταίος δύσκολος χρόνος έδωσε την ευκαιρία σε επίπεδο κυβέρνησης να γνωρίσουν οι πολίτες τα σημαντικά οφέλη στην καθημερινότητά τους από εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας. Από τις πρώτες μέρες μέχρι και τον εμβολιασμό. Η κοινωνία είναι πλέον πολύ πιο εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες και έχει διαπιστώσει τα οφέλη», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.
Σημειώνεται ότι στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Αθανάσιος Κουϊμτζής, Μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτεχνολογίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.