Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων, καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της ΠΕ Λάρισας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.

Οικισμοί όλων των δήμων στα Τρίκαλα έχουν δεχτεί μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα κτηνοτροφικές μονάδες και κατοικίες να βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ στον Δήμο Μουζακίου Καρδίτσας εκκενώθηκαν οικισμοί, όπως είναι η Μαγουλίτσα και ο οικισμός «Νησιά» Πευκοφύτου και στον Δήμο Παλαμά η κοινότητα Φύλλου.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε όλο τον νομό Καρδίτσας, με εξαίρεση την κίνηση στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65 σε όλο το μήκος της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας (προς διευκόλυνση κίνησης των οχημάτων που εκτρέπονται από την Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα).

Πλημμυρισμένα χωριά στα όρια της Φθιώτιδας με την Καρδίτσα

Οι περιοχές και τα χωριά στα όρια της Φθιώτιδας με την Καρδίτσα έχουν πλημμυρήσει. Τεράστιος όγκος νερού έχουν μεταφερθεί προς την πλευρά της Φθιώτιδας στα χωριά Σοφιάδα και Ν. Μοναστήρι της Φθιώτιδας. Πριν από λίγο ολοκληρωθήκαν οι πρώτες προσπάθειες απεγκλωβισμού κατοίκων. Οι περισσότεροι έχουν μεταφερθεί σε ψηλότερο σημείο γιατί τα νερά έχουν ξεπεράσει και τα 60 εκατοστά.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ο κάμπος έχει γίνει λίμνη, η κατάσταση είναι κρίσιμη».

Όπως ο ίδιος δηλώνει «κάναμε αρκετούς απεγκλωβισμούς κατοίκων τις τελευταίες ώρες από το πρωί στη Σοφιάδα και τα Πετρίλια και έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια. Αναμένουμε ενισχύσεις ομάδας με βάρκες για να πλησιάσουμε σε άλλα σημεία μέσα στα χωριά όπου είναι ηλικιωμένοι και να τους μετακινήσουμε. Ο όγκος του νερού είναι εφιαλτικός και η βροχόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες 5 ώρες».

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις τη πυροσβεστικής και τη αστυνομίας. Ειδικά για τα Πετρίλια έχει διαταχθεί η εκκένωση του οικισμού, ενώ υπάρχουν και χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας και πολλά βαριά αγροτικά μηχανήματα των κατοίκων της περιοχής που όμως δεν μπορούν να παρέμβουν σε πολλά σημεία λόγω του ύψους του νερού που συνεχώς αυξάνεται.

Ανεβαίνει η στάθμη του νερού στον Δομοκό

Συνεχίζει να ανεβαίνει η στάθμη του νερού μέσα στα χωριά του κάμπου του Δομοκού της Φθιώτιδας, ενώ την ίδια στιγμή ο ένας μετά τον άλλον οι άξονες του επαρχιακού δικτύου κλείνουν καθώς δεν αντέχουν την πίεση των νερών.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός με βάρκες και φορτωτές τεσσάρων ατόμων από τον οικισμό Πετρίλια που κρίθηκε ότι έπρεπε να φύγουν από τον οικισμό ενώ στο χωριό Σοφιάδα αν και διατάχθηκε η εκκένωσή του, περισσότερα από 120 άτομα παραμένουν μέσα στο χωριό, αλλά σε ψηλά σημεία, δηλαδή στον 1ο όροφο των σπιτιών τους και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα «δεν θέλουν να φύγουν από τα σπίτια τους και είναι ασφαλείς. Εμείς έχουμε σε ετοιμότητα τον μηχανισμό αλλά και λεωφορεία και αν κριθεί ότι θέλουν μετακίνηση θα παρέμβουμε αμέσως».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, η βροχόπτωση η οποία συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση είναι πρωτόγνωρη για την περιοχή, τα νερά μέσα στο χωριό στην Σοφιάδα και στα Πετρίλια σε ορισμένα σημεία ξεπερνούν και τα δύο μέτρα και μάλιστα ακόμα και βαριά γεωργικά μηχανήματα είναι αδύνατο να προσεγγίσουν τα σπίτια.

Αυτή την ώρα βρέχει καταρρακτωδώς τόσο στην περιοχή του Δομοκού όσο και στην περιοχή της Καρδίτσας και η ευρύτερη περιοχή έχει γίνει μία λίμνη που συνεχώς η στάθμη των νερών ανεβαίνει.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για βιβλικές καταστροφές σε καλλιέργειες αλλά και υποδομές, αφού τόσο το επαρχιακό δίκτυο όσο και το αγροτικό έχει θυσιαστεί στην ορμή των υδάτων.

Επί ποδός στην Εύβοια

Με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζεται η βροχόπτωση στην Ανατολική και τη Βόρεια πλευρά της Εύβοιας, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τα μηχανήματα Περιφέρειας και Δήμων βρίσκονται κυριολεκτικά "στο πόδι" για να βοηθήσουν τους πολίτες.

Οι εκκλήσεις πολλές από διάφορα χωριά, όπου οι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι κυρίως από δρόμους που κλείνουν και δέντρα που πέφτουν, ενώ την ίδια στιγμή οι κίνδυνοι από τους χείμαρρους που φουσκώνουν γίνονται όλο και μεγαλύτεροι.

Ο δρόμος από το Πήλι προς τη Βλαχιά έχει κλείσει, καθώς έχουν πέσει κολόνες της ΔΕΗ και δέντρα μέσα στον δρόμο, ενώ έχει καταστραφεί και το οδόστρωμα σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα να μην έχουν δυνατότητα πρόσβασης τα πυροσβεστικά οχήματα.

Την ίδια στιγμή από τη Βλαχιά γίνονται εκκλήσεις για ηλικιωμένους που πρέπει να μετακινηθούν. Ήδη κινούνται μηχανήματα της Περιφέρειας, για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Σπίτι - σπίτι εξελίσσονται οι έρευνες στην περιοχή ανάμεσα στο Προκόπι και το Πήλι, καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούν να εντοπίσουν τις οικογένειες που μένουν σε αγροικίες. Ολόκληρη η περιοχή έχει υποστεί ζημιές, όπως, επίσης, όλο το ανατολικό μέτωπο μέχρι την Αγία 'Αννα.

Εκατοντάδες είναι οι κλήσεις στην Πυροσβεστική, για άντληση υδάτων στην περιοχή Μαντουδίου και ιδιαίτερα στις Κεχριές. Επίσης παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζει η πυροσβεστική στους Ωρεούς, την Ιστιαία, την Αιδηψό, το Πευκί όπου έχουν πλημμυρίσει κυρίως εγκαταστάσεις και υπόγεια.

Προβλήματα στην Αργολίδα

Προβλήματα σε περιοχές των Δήμων Επιδαύρου και Ερμιονίδας προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Αργολίδα.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Γιάννης Μαντζούνης, «το κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες και έπληξε τους Δήμους Ερμιονίδας και Επιδαύρου». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «στο δήμο Επιδαύρου, χείμαρρος πέρασε την εθνική οδό, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σπίτια και καταστήματα στην περιοχή της Νέας Επιδαύρου, αλλά και στο λιμάνι».

Όσον αφορά τον Δήμο Ερμιονίδας, προκλήθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Μαντζούνη, «εισροές υδάτων στην επαρχιακή οδό που ενώνει το Κρανίδι με το Πόρτο Χέλι, αλλά και στην είσοδο του Κρανιδίου». Όπως πρόσθεσε, «μηχανήματα της περιφέρειας Πελοποννήσου, των δύο δήμων, αλλά και ιδιωτών, αποκατέστησαν τα προβλήματα, με αποτέλεσμα όλοι οι δρόμοι να είναι ανοικτοί».

Επίσης, όπως ανέφερε, «λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για πιθανό νέο κύμα κακοκαιρίας, που ενδέχεται να πλήξει μέχρι τις απογευματινές ώρες περιοχές των Δήμων Ναυπλιέων και 'Αργους - Μυκηνών, υπάρχει ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα μπορεί να προκληθούν».