«Δεν θα απολογείται το κόμμα για τις επιλογές του πρώην προέδρου» δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. Θα μπορούσε αυτό να ισχύει, αν οι βουλευτές και τα στελέχη του αντιδρούσαν σε όσα έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν δεν αποδέχονταν ως θέσφατα όσα έλεγε και έκανε.

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης χάραξε μια πορεία την οποία έσπευσαν να ακολουθήσουν όλοι. Μάλλον σχεδόν όλοι, εν τούτοις τα στελέχη του κόμματος που αντιδρούσαν δεν ήταν πολλά μετά την αποχώρηση των 11 βουλευτών και στελεχών που τους ακολούθησαν. Αντιθέτως, θα έλεγε κανείς, η πλειοψηφία των στελεχών και των βουλευτών εμφανίστηκαν να στηρίζουν τις τακτικές του. Ειδικά αυτές που στοχοποιούσαν πολιτικούς αντιπάλους.

Ο ίδιος ο Σωκράτης Φάμελλος μάλιστα ήταν από τα πρόσωπα που απέτρεψαν τον περασμένο Φεβρουάριο εξελίξεις άμεσα συνδεδεμένες με μια διαδικασία προσφυγής σε εσωκομματικές κάλπες. Από κοινού με τον Νίκο Παππά –που του πήρε τη θέση στην προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ– και τον Παύλο Πολάκη.

Οπότε, ναι, το κόμμα απολογείται για ό,τι κάνει ένας πρόεδρος. Απολογείται από τη στιγμή που κάνει άνευ δεύτερης συζήτησης αυτό που αποφασίζει. Από τη στιγμή που όπως πρόσφατα δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης φτάνει στο σημείο να βγαίνει και να στηρίζει κάθε θέση που εκφράζει. Ή από τη στιγμή που οι βουλευτές μαζεύονται στο εξοχικό του για ένα διήμερο και φεύγουν από αυτό εκφράζοντας την ικανοποίησή τους.

Καλώς ή κακώς, ένας πρόεδρος εκφράζει το κόμμα. Οι πράξεις και οι παραλείψεις του. Ακόμη και η συμπεριφορά του. Η ανοχή που έδειξαν στον ΣΥΡΙΖΑ τους καθιστά συμμέτοχους σε ό,τι έγινε, σε όλα αυτά που σήμερα καταγγέλλουν μέσα από το ξεκατίνιασμα στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ...