Αυτήν την εποχή κρατά χαμηλό προφίλ. Ηταν άλλωστε βουλευτής του κόμματος Ηνωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να του συμβεί. Η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του εκεί (εταιρείες PJSC Pentopak & Atlantis-Pak Ukraine), έστω κι αν αυτά ήταν στο όνομα της συζύγου του, μιλά από μόνη της για την κατάσταση «πολιορκίας» στην οποία ο Ιβάν Σαββίδης έχει περιέλθει.
Φυσικά, ο ποντιακής καταγωγής επιχειρηματίας, ο οποίος έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου, δεν είναι αμάθητος στα προβλήματα. Είχε άλλωστε μπει στο μάτι και του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν στο παρελθόν, μαζί με άλλους επιχειρηματίες που επένδυαν εκτός Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θυμόμαστε μάλιστα μια σχετική δήλωση του Ρώσου προέδρου. Αυτό μεταφράστηκε μια εποχή και σε –«ανταγωνιστικά» κυρίως– μέτρα εναντίον του από τη Μόσχα.
Πίστωση χρόνου
Ολα κι όλα όμως. Η συντήρηση δυνάμεων καλά κρατεί. Μπόρα είναι, θα περάσει, φαίνεται πως σκέπτονται οι εν Ελλάδι συνεργάτες του. Το OPEN, ο τηλεοπτικός δίαυλος ιδιοκτησίας του, είναι εδώ (όπως και οι ιστοσελίδες του «Εθνους» και της «Ημερησίας») και εξακολουθεί να λειτουργεί εύρυθμα, απασχολώντας αριθμό πολύ αξιόλογων συναδέλφων. Η τηλεόραση είναι δύναμη και αυτό ο Ιβάν Σαββίδης το γνωρίζει πολύ καλά. Επίσης: τον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης τον απέκτησε το 2012 και δεν δείχνει καμία διάθεση να τον αφήσει, παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς. Ο αριθμός των φιλάθλων της πρώτης –σε τίτλους και αριθμό φιλάθλων– ομάδας της Θεσσαλονίκης λειτουργεί ως ασπίδα και του παρέχει πολιτικοκοινωνική ισχύ, κρατώντας μακριά τους εχθρούς του. Εξ ου και το ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας εξακολουθεί να μεριμνά για την ομάδα και να ρίχνει πολύ χρήμα για την αγωνιστική ενίσχυσή της. Πρόσφατα μάλιστα ανανεώθηκε το συμβόλαιο του Ραζβάν Λουτσκέσκου, με τον Ρουμάνο προπονητή του ΠΑΟΚ να μιλά για «ισχυρό δεσμό» με τον Ιβάν Σαββίδη και την ομάδα.
Φυσικά, οι υπερβολές του παρελθόντος ακόμα ρίχνουν τη σκιά τους. Το «γιουρούσι» στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ τον Μάρτιο του 2018, με το όπλο του σε κοινή θέα και μετά των σωματοφυλάκων του, προκάλεσε αίσθηση διεθνώς και δεν ήταν, ομολογουμένως, η καλύτερη διαφήμιση για το ποδόσφαιρό μας. Εντελώς «καουμπόικο» το σκηνικό! Γι’ αυτήν την υπόθεση, ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος είναι Ελληνας υπήκοος εδώ και μια δεκαετία, μάλλον έπεσε στα «μαλακά». Στο ποδόσφαιρό μας, βέβαια, τα έχουμε δει όλα, αν και επικρατεί τα τελευταία χρόνια ένας άνεμος εξορθολογισμού στην κατεύθυνση της διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού. Υπόψη ότι ο Ιβάν Σαββίδης στο παρελθόν ήταν ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας και στη Ρωσία, συγκεκριμένα της FC Rostov.
Ο γεννηθείς στη Γεωργία Ιβάν Σαββίδης κατέχει περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, τα οποία είναι εμβληματικής αξίας, αλλά και ουσιαστικά για την οικονομία της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών το ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, το Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική και το Xenia στον ίδιο νομό (στο Παλιούρι), αλλά και την εταιρεία «Σουρωτή».
Πήγε… κουβά
Το 2017 παρενέβη –πολύ άκομψα– στην πολιτική διαδικασία, εξυμνώντας τον Αλέξη Τσίπρα και λέγοντας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός». Φυσικά, διαψεύστηκε και δη οικτρά. Αυτά έγιναν όταν η τότε πλειοψηφία της Βουλής πέρασε τροπολογία σβήνοντας βαρύ πρόστιμο ύψους 38.200.000 ευρώ το οποίο είχε επιβληθεί για λαθρεμπόριο στην –ιδιοκτησίας του ομογενούς ολιγάρχη– ΣΕΚΑΠ, προτού αυτή περάσει στα χέρια του (αργότερα η εταιρεία πουλήθηκε στην Japan Tobacco).
Μαζί με τη γαλλική εταιρεία Terminal Link, ο Ιβάν Σαββίδης ελέγχει τον στρατηγικής σημασίας λιμένα της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), στον οποίο μάλιστα επενδύει πολλά χρήματα για την επέκτασή του (6ος προβλήτας) και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του (κυρίως όσον αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο). Η συμμετοχή βέβαια του ΟΛΘ (διά της κυπριακής Belterra Investments Ltd) στους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση άλλων λιμένων, δημιουργεί κάποιους «πονοκεφάλους» στους αρμόδιους, καθώς από την ΕΕ τίθενται συνεχώς ζητήματα που αφορούν τη στενή σχέση του Ιβάν Σαββίδη με τη Μόσχα.