Οταν το πλοίο βουλιάζει, τα ποντίκια φεύγουν πρώτα. Κάπως έτσι είναι και η εικόνα σήμερα στον παραπαίοντα ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την εκλογική συντριβή και το... παραμέρισμα του Τσίπρα, πολλά είναι τα στελέχη-προερχόμενα από το παλιό... καλό ΠΑΣΟΚ, που σκέφτονται να κουνήσουν μαντίλι στον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, αλλά και όσες προέρχονται από τη Χ. Τρικούπη, τις τελευταίες ημέρες αρκετά πασοκογενή στελέχη της Κουμουνδούρου απευθύνθηκαν στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο της επιστροφής τους στα... πάτρια εδάφη. Ωστόσο, δεν βρήκαν, με βάση πάντα τις πασοκικές πηγές, ευήκοα ώτα. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης με δηλώσεις του έχει ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί στις τάξεις του στελέχη που έφυγαν τα πέτρινα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και πήγαν για να πάρουν θέσεις ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Σημειώνεται ότι πριν από μερικούς μήνες ο «Νέστορας» του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης είχε πει: «Ο,τι άχρηστο είχαμε στο ΠΑΣΟΚ, ήρθε το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ και το μάζεψε». 

Μουσαφίρηδες 

Η αλήθεια είναι ότι όσοι μετακόμισαν εν μια νυκτί από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν για την πλειονότητα των συριζαίων ξένο σώμα. «Μουσαφίρηδες» τους έλεγαν κάποιοι, προσθέτοντας ότι κάποια στιγμή θα φύγουν από το κόμμα τους. Ωστόσο, μέσα στην Κουμουνδούρου κάποιοι κατάφεραν, ελέω Τσίπρα, να ανελιχθούν και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων ως «ηγετικά στελέχη». Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μάλιστα ο πρώτος κάποια στιγμή φλέρταρε με την ιδέα να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καταπώς φαίνεται –εφόσον τα βρει με κάποιους από τους δελφίνους– μπορεί να… συμβιβαστεί και με τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο έτερος Καππαδόκης (βλ. Ραγκούσης) δεν πρέπει να αισθάνεται και πολύ καλά μετά τη φυγή Τσίπρα και την αποτυχία του να εκλεγεί βουλευτής. Μετά από πολυήμερη σιωπή ο εκ Πάρου ορμώμενος της Ραγκούσης «εμφανίστηκε» προχθές και με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα… αφού χαρακτήρισε «εκλογική τραγωδία» την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφόρησε τους «συντρόφους» του ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», καθώς κι ότι δεν επιθυμεί να εμφανιστεί «ως μετά Χριστόν προφήτης, ούτε να ανακαλύψω ξαφνικά θέματα που δεν είχα θέσει ποτέ ως κριτικές μου επισημάνσεις στα συλλογικά όργανα του κόμματος ή στον Αλέξη Τσίπρα, που με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και τη στενότατη συνεχή συνεργασία μας».