Συναγερμός έχει σημάνει στη βόρεια Ιταλία, όπου μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο όρος Γκόι, στα περίχωρα του Κόμο, με τις φλόγες να πλησιάζουν κατοικημένες περιοχές και τις αρχές να προχωρούν προληπτικά σε εκκενώσεις κτηρίων.
Περισσότεροι από 180 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη Canadair, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
⛑️Dal pomeriggio di ieri squadre vigili del fuoco sono impegnate a Como per un vasto incendio boschivo sul Monte Goj.
— Italia 24H Live 🔴 – Notizie dall'Italia (@Italia24HLive) August 14, 2026
Per tutta la notte hanno operato 100 unità del Corpo nazionale. Rinforzi anche da altri comuni lombardi, Liguria, Emilia Romagna e Veneto. pic.twitter.com/4oAnvCaU1D
Φλόγες και πυκνός καπνός κοντά σε σπίτια
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 13 Αυγούστου στο όρος Γκόι και επεκτάθηκε γρήγορα, προκαλώντας έντονη ανησυχία λόγω της εγγύτητάς της σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, αρκετά κτήρια εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ ο πυκνός καπνός και η στάχτη έχουν επιβαρύνει την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Κόμο.
Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται και για τη διευκόλυνση των εναέριων μέσων. Όπως μετέδωσε το RaiNews, προβλέπεται η δημιουργία σημείων ελέγχου στα νερά της πρώτης λεκάνης της λίμνης του Κόμο, ώστε να περιοριστεί η ναυσιπλοΐα αναψυχής και να μπορούν τα Canadair να πραγματοποιούν απρόσκοπτα τις απαραίτητες ρίψεις νερού.
Οι πυροσβέστες χαρακτηρίζουν την κατάσταση κρίσιμη, καθώς οι ισχυροί άνεμοι ευνοούν την εξάπλωση του μετώπου και έχουν οδηγήσει τις φλόγες επικίνδυνα κοντά σε κατοικίες. Οι επιχειρήσεις κατάσβεσης συνεχίζονται με στόχο να περιοριστεί η φωτιά πριν απειλήσει περισσότερες κατοικημένες περιοχές.