Οι Ιταλοί αποφάσισαν ότι θέλουν λιγότερους βουλευτές στα δύο νομοθετικά σώματα, στη Βουλή και στη Γερουσία, ενώ στις 6 εκλογικές περιφέρειες το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το «Ναι» επικράτησε με 70% έναντι 30% του «Όχι». Ως εκ τούτου μειώνονται οι βουλευτικές έδρες από 630 σε 400 και οι έδρες στη Γερουσία από 315 σε 200. Υπέρ της μείωσης είχαν ταχθεί η Δεξιά και το Κίνημα των 5 Αστέρων, κατά συνείδηση τα κόμματα του Κέντρου, ενώ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες πήρε θέση υπέρ του «Ναι» ο Πρωθυπουργός Κόντε.

Εκτός από το δημοψήφισμα, που διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο, 18 εκατομμύρια Ιταλοί σε επτά επαρχίες κλήθηκαν να αποφασίσουν για τις τοπικές αρχές, ενώ θα αναδείξουν δημάρχους σε περίπου 1.000 ιταλικές πόλιες. Οι τοπικές εκλογές είχαν αρχικά προγραμματιστεί για την άνοιξη, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Σαλβίνι πήγαινε για 6 στα έξι, η έβδομη ήταν ο Δήμος της Αόστα όπου επικράτησε, αλλά τελικά σε επίπεδο περιφερειών το Δημοκρατικό Κόμμα του Τζινγκαρέτι κατέφερε κερδίζοντας την Τοσκάνη, την Πούλια και την Καμπανία να αμφισβητήσει την πολιτική κυριαρχία των λαϊκιστών.

Στον αντίποδα μεγάλη κερδισμένη είναι η Μελόνι του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι σε φθίνουσα πορεία. Κερδισμένος και ο Ρέντσι που κατάφερε με τα ποσοστά του να διατηρηθεί στην επιφάνεια εν’ όψει εθνικών εκλογών, αλλά να έχει και δικό του περιφερειάρχη στη Τοσκάνη.

Σε κάθε περίπτωση κι ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων σε επίπεδο εντυπώσεων κατάφερε να σώσει την παρτίδα, αφού το «Ναι» του δημοψηφίσματος αποτελεί κορυφαία πολιτική επιλογή, τα ποσοστά του στο εκλογικό σώμα βρίσκονται σε καθοδική πορεία.

Ενισχυμένος ο Πρωθυπουργός… χωρίς κόμμα Τζουζέπε Κόντε, που φρόντισε αφενός να πάρει αποστάσεις από τις ακραίες επιλογές των «Γκριλίνι» αλλά την κατάλληλη στιγμή επέλεξε να συνταχθεί με το «Ναι» στο δημοψήφισμα. Ο επίλογος, πάντως, ως συνήθως βρίσκει τον Σαλβίνι και τη Μελόνι να πιέζουν για πρόωρες εκλογές επικαλούμενοι δυσαρμονία εκλογικού σώματος και σύνθεσης των δύο νομοθετικών σωμάτων.