Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε μια ιστορική και ιδιαίτερα κρίσιμη απόφαση, εγκρίνοντας το μόνιμο πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 210 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη διασφάλιση μακροχρόνιας χρηματοδότησης προς την Ουκρανία, σε μια περίοδο που ο πόλεμος και οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν στο επίκεντρο. Με την κίνηση αυτή, η ΕΕ ενισχύει την αμυντική και οικονομική σταθερότητα του Κιέβου, ενώ ταυτόχρονα στέλνει σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα.
Στο επ’ αόριστον πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας που βρίσκονται στην Ευρώπη, συμφώνησαν την Παρασκευή (12/12), οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απομακρύνοντας ένα μεγάλο εμπόδιο ώστε να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για την άμυνα της Ουκρανίας έναντι της Μόσχας.
Η ΕΕ θέλει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ουκρανίας καθώς θεωρεί τη ρωσική εισβολή ως απειλή στη δική της ασφάλεια. Για να γίνει αυτό, οι χώρες της ΕΕ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια. Ένα μεγάλο βήμα, στο οποίο συμφώνησαν σήμερα, είναι να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 210 δισεκ. ευρώ για όσο διάστημα χρειαστεί, αντί να ψηφίζουν κάθε έξι μήνες για να παρατείνουν το πάγωμά τους.
Το σχέδιο της ΕΕ
Απομακρύνεται έτσι ο κίνδυνος η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που διατηρούν καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα, σε σύγκριση με άλλες χώρες, να αρνηθούν κάποια στιγμή να ανανεώσουν το πάγωμα, αναγκάζοντας την ΕΕ να επιστρέψει τα χρήματα στη Ρωσία.
Το επ’ αόριστον πάγωμα των κεφαλαίων αναμένεται επίσης ότι θα πείσει το Βέλγιο, που μέχρι τώρα εξέφραζε αντιρρήσεις, να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ ώστε να χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά χρήματα για τη χορήγηση ενός δανείου ύψους έως και 165 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, για να καλύψει τις ανάγκες του προϋπολογισμού και της άμυνάς της το 2026 και το 2027. Το δάνειο θα αποπληρωθεί από την Ουκρανία μόνο όταν η Ρωσία καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναμένεται ότι θα οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες αυτού του δανείου και θα επιλύσουν άλλα σχετικά προβλήματα στη σύνοδο κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.