Το Ισραήλ πραγματοποίησε τη νύχτα της 26ης Οκτωβρίου τρία «κύματα» αεροπορικών επιδρομών στο Ιράν, με στόχο εγκαταστάσεις αεροάμυνας, πυραυλικές βάσεις και αποθήκες drones. Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιούνται ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, η οποία είχε στόχο ισραηλινά εδάφη και υποδομές.

Η στρατηγική στήριξη των ΗΠΑ

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία εκτιμάται ότι έχει και τη στήριξη των ΗΠΑ, ακολουθεί την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ, όπου οι δύο πλευρές συζήτησαν τη διατήρηση της στρατιωτικής ισχύος του Ισραήλ χωρίς να επηρεαστούν το ιρανικό πετρέλαιο ή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ, σε περίπτωση ιρανικών αντιποίνων.

Το Ιράν υποβάθμισε την επίθεση

Η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν ανακοίνωσε πως αντιμετώπισε επιτυχώς την ισραηλινή επίθεση, σημειώνοντας «περιορισμένες ζημιές» σε στρατιωτικά κέντρα στην Τεχεράνη, το Κουζεστάν και το Ιλάμ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κρατική τηλεόραση του Ιράν έκανε λόγο για «έξι ισχυρές εκρήξεις» γύρω από την Τεχεράνη, αποδίδοντάς τες στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Αμέσως μετά, όλες οι πτήσεις στον ιρανικό εναέριο χώρο αναστάλθηκαν προσωρινά.

Η επίθεση στη Δαμασκό και οι αντιδράσεις της Χεζμπολάχ

Η κρίση ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν το Ισραήλ χτύπησε ιρανικό διπλωματικό προξενείο στη Δαμασκό, γεγονός που προκάλεσε ιρανικά αντίποινα με εκατοντάδες drones και πυραύλους, εκ των οποίων ελάχιστοι έφτασαν στα ισραηλινά εδάφη. Τον Ιούλιο υπήρξε νέα κλιμάκωση, όταν η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Ισραήλ από τον Λίβανο, ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς. Η δε ένταση κορυφώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, με χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στο Λίβανο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Το μέλλον των σχέσεων Ισραήλ-Ιράν

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει πως αν το Ιράν επιτεθεί ξανά, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Σημειώνεται πως το Ιράν δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ολοκληρωμένο πόλεμο, αλλά θα απαντήσει εάν δεχτεί επιθέσεις. Στόχος του Ισραήλ παραμένει ο περιορισμός της ιρανικής επιρροής στην περιοχή και η ενίσχυση της ασφάλειάς του, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων.