Η Χαμάς δεσμεύτηκε να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ εφόσον επιτευχθεί εκεχειρία, ένα βήμα που επιδιώκει η διεθνής κοινότητα. Όπως δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Χαλίλ αλ-Χαγιά, πριν από κάθε συμφωνία απαιτείται ο τερματισμός των βίαιων συγκρούσεων, ιδίως στα βόρεια της Γάζας, όπου οι μάχες έχουν κλιμακωθεί δραματικά.
Η προτεινόμενη συμφωνία περιλαμβάνει την απόσυρση ισραηλινών στρατευμάτων από την πυκνοκατοικημένη Γάζα και την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιέζουν για αυξημένη πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα, καθώς η κατάσταση των εκτοπισμένων και η έλλειψη τροφίμων οδηγούν σε σοβαρή κρίση. Το Ισραήλ, ωστόσο, απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων του, ενώ δεν έχει ακόμα δεσμευτεί πλήρως στην αποχώρηση των δυνάμεών του.
Ισραήλ: Οι τρεις φάσεις της συμφωνίας
Οι διαμεσολαβήσεις συνεχίζονται με τη συμβολή της Αιγύπτου και άλλων διεθνών δυνάμεων που προσπαθούν να διαμορφώσουν μια σταθερή συμφωνία. Η προσωρινή συμφωνία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις: πρώτα, κατάπαυση του πυρός και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, έπειτα, ασφαλής επιστροφή των εκτοπισμένων και τέλος, εγκαθίδρυση ενός προσωρινού κυβερνητικού σχήματος στη Γάζα, το οποίο θα αποτελείται από ανεξάρτητους και μη στρατιωτικούς φορείς.
«Η Χαμάς έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να σταματήσει τις μάχες, αλλά το Ισραήλ πρέπει να δεσμευτεί για κατάπαυση του πυρός, να αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας, να επιτρέψει την επιστροφή των εκτοπισμένων, να συμφωνήσει σε μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς.
Να υπογραμμισθεί πως η απόφαση της Χαμάς να διαπραγματευτεί για εκεχειρία υπό όρους καθώς και η προθυμία του Ισραήλ να συμμετάσχει στις συνομιλίες σηματοδοτούν ένα ενδεχόμενο βήμα προς την ειρήνη, εφόσον υπάρξει ουσιαστική δέσμευση και από τις δύο πλευρές για την προστασία των πολιτών.