Τρομοκρατική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στη νότια επαρχία Σιστάν του Ιράν, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δέκα συνοριοφύλακες. Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά την Ισραηλινή επιδρομή που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου και στοίχησε τη ζωή σε δύο στρατιώτες.

Σύμφωνα με το Associated Press, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν λιγοστές σχετικά με την επίθεση στο Γκοχάρ Κουχ, περίπου 1.200 χιλιόμετρα (745 μίλια) νοτιοανατολικά της ιρανικής πρωτεύουσας Τεχεράνης, οι αναφορές περιέγραφαν απλώς μια επίθεση από «κακοποιούς».

Δικαίωμα να απαντήσει το Ιράν στο Ισραήλ

Το Ιράν «καταδικάζει» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και διαβεβαιώνει ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί» μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά εγκαταστάσεων κατασκευής πυραύλων που εξαπέλυσε το Ισραήλ, το οποίο προειδοποίησε την Ισλαμική Δημοκρατία ότι θα πληρώσει υψηλό τίμημα αν επιχειρήσει να απαντήσει.

Η ισραηλινή επίθεση «κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιφέρεια της Τεχεράνης και στις γειτονικές του Ιράκ ιρανικές επαρχίες του Κουζεστάν (νοτιοδυτικό Ιράν) και το Ιλάμ (δυτική Ιράν) προκάλεσε «περιορισμένες ζημίες», διαβεβαίωσαν οι ιρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις, ενώ ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών, χωρίς να προσδιορίσει τον τόπο.

«Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τις επιδρομές της νύκτας «επλήγησαν εγκαταστάσεις κατασκευής των πυραύλων (...) που το Ιράν εκτοξεύει κατά του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Οι πύραυλοι αυτοί αποτελούσαν απευθείας και άμεση απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ».

Διεθνείς αντιδράσεις

Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις ισραηλινές επιθέσεις της χθεσινής νύκτας «ασκήσεις αυτοάμυνας» και προειδοποίησε την Τεχεράνη «να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ ώστε ο κύκλος της βίας να μπορέσει να σταματήσει χωρίς νέα κλιμάκωση».

Τις ισραηλινές επιδρομές καταδίκασαν πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος, η Συρία, καθώς και η Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα θα συναντηθεί αύριο στην Ντόχα με τον ομόλογό του της CIA Μπιλ Μπέρνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.