Η μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, που εκτυλίσσεται από την περασμένη Τρίτη, με την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Τελ Αβίβ, δημιούργησε ισορροπίες τρόμου στην Μέση Ανατολή, καθότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που σημειώνεται μια τόσο μεγάλη επίθεση από τη μια χώρα στην άλλη, στα 40 χρόνια του ψυχρού -κυρίως- πολέμου μεταξύ τους.

Ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, οι «Φρουροί της Επανάστασης», η επίλεκτη μονάδα του ιρανικού στρατού. Τα τελευταία χρόνια το Τελ Αβίβ φέρεται να έχει αυξήσει τις πολεμικές ενέργειες, με στοχευμένες δολοφονίες, δολιοφθορές και κυβερνοεπιθέσεις. Στο στόχαστρο στρατιωτικά στελέχη και επιστήμονες στον τομέα της Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, σε πλήγματα εκτός της Ιρανικής επικράτειας.

Ένας στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου μαζί με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού, ενώ δύο υψηλόβαθμα στελέχη που σκοτώθηκαν την 1η Απριλίου σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ εναντίον της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, στις 27 Σεπτεμβρίου μετά από ισραηλινή επίθεση.

Τον Δεκέμβριο του 2023 διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης έπεσε νεκρός σε επίθεση στη Συρία, η οποία αποδίδεται στο Ισραήλ, έναν χρόνο αφού ένας συνταγματάρχης σκοτώθηκε επίσης στη Συρία.

Τον Μάιο του 2022 ο Σαγιάντ Χονταΐ μέλος της Δύναμης Κοντς, της μονάδας αρμόδιας για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκε έπειτα από πυροβολισμούς που δέχθηκε από δύο ανθρώπους που επέβαιναν σε μηχανή την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με τους New York Times, το Ισραήλ είπε στις ΗΠΑ ότι ευθύνεται για τον φόνο.

Στόχος το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο στρατηγός Χασάν Μογαντάμ, αρμόδιος για τα προγράμματα εξοπλισμού, σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 2011 σε έκρηξη σε αποθήκη εκρηκτικών κοντά στην Τεχεράνη, σε μια επιχείρηση που αποδίδεται στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Το Ισραήλ κατηγορείται επίσης για τις δολοφονίες στην Τεχεράνη και τα περίχωρά της του πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φακριζαντέχ τον Νοέμβριο του 2020, ο οποίος μετά τον θάνατό του αποκαλύφθηκε ότι ήταν υφυπουργός Άμυνας, του επιστήμονα Μοσταφά Αχμαντί Ροσάν (Ιανουάριος του 2012), που εργαζόταν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, του Μαζίντ Σαχριαρί (Νοέμβριος του 2010), ιδρυτή της πυρηνικής εταιρείας του Ιράν, και του καθηγητή μοριακής φυσικής Μασούντ Αλί Μοχαμαντί (Ιανουάριος του 2010).

Το Ισραήλ κατηγορείται επίσης για το σαμποτάζ ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, κυρίως στη Νατάνζ.

Σύμφωνα με τους New York Times, στις 11 Απριλίου 2021 σημειώθηκε στη Νατάνζ «μικρή έκρηξη όπου καταστράφηκε το εσωτερικό ηλεκτρικό σύστημα που τροφοδοτούσε τις μηχανές φυγοκέντρησης που εμπλουτίζουν ουράνιο κάτω από τη Γη» και στην οποία «το Ισραήλ διαδραμάτισε έναν ρόλο».

Άλλο ένα «ατύχημα» σημειώθηκε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ τον Ιούλιο του 2020, το οποίο σύμφωνα με τον ιρανικό οργανισμό ατομικής ενέργειας οφειλόταν σε «δολιοφθορά».

Δέκα χρόνια νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2010, κυβερνοεπίθεση με τον ιό Stuxnet προκάλεσε σειρά βλαβών σε μηχανές φυγοκέντρησης που χρησιμοποιούνταν για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

O επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε στις 31 Ιουλίου στην ιρανική πρωτεύουσα σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Τον Μάρτιο του 2021 η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει στοχοθετήσει από το 2019 - κυρίως με τη βοήθεια υποθαλάσσιων ναρκών - τουλάχιστον δέκα πλοία που κατευθύνονταν προς τη Συρία και στις περισσότερες περιπτώσεις μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο.

Μία 40χρονη διένεξη...

Η διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες, ξεκίνησε το 1985 από τις μάχες του  Ισραήλ και της Χεσμπολάχ ή της Χαμάς, με τις ευλογίες πάντοτε του Ιράν. Όλα αυτά τα χρόνια το Ιράν έδειχνε και συνεχίζει να δείχνει τη στήριξή του στους Παλαιστίνιους. Από το 1949, τέσσερα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Αγιοταλλάχ Μαχμούντ Ταλεγκάνι επισκέφθηκε τη Δυτική Όχθη και συγκινήθηκε, σύμφωνα με ιστορικά γραφόμενα, από τη δυσχερή θέση των Παλαιστινίων προσφύγων. Ακολούθησε μια περίοδος κατά την οποία ο Ταλεγκάνι υπερασπίστηκε σθεναρά τους Παλαιστίνιους εντός της χώρας του, ενώ το ίδιο έκανε και ο Ρουχολάχ Χομεϊνί, πριν γίνει Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν το 1979. Ακολούθως κι όταν ο Χομεϊνί ανέβηκε στην εξουσία υιοθέτησε μια εχθρική πολιτική απέναντι στο Ισραήλ, αποσύροντας μάλιστα την αναγνώριση του κράτους και διακόπτοντας όλους τους διπλωματικούς, εμπορικούς και άλλους δεσμούς με τη χώρα.

Αυτό τροφοδοτήθηκε και από τον εμβληματικό αρχηγό των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε το Ιράν μετά την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας, από τον Χομεϊνί.