Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Η συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί τώρα από το υπουργικό συμβούλιο που αναμένεται αργότερα σήμερα Παρασκευή. Η σύσταση για έγκριση έγινε «μετά την εξέταση όλων των διπλωματικών, ασφάλειας και ανθρωπιστικών πτυχών της συμφωνίας, με την κατανόηση ότι η συμφωνία «υποστηρίζει την επίτευξη των στόχων του πολέμου», αναφέρει το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το γραφείο Νετανιάχου δεν αναφέρει ποιος ψήφισε υπέρ της συμφωνίας, αλλά το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού του υπουργού Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριχ και το κόμμα Otzma Yehudit του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ είχαν δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση είπε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει την Κυριακή στις 12:15 π.μ. παρά τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Την εξέλιξη χαιρέτισε ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, τονίζοντας ότι αναμένει «από την κυβέρνηση να το κάνει επίσης σύντομα».

«Αυτό είναι ένα ζωτικό βήμα στο πλαίσιο της τήρησης της βασικής δέσμευσης που έχει ένα κράτος προς τους πολίτες του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν έχει αυταπάτες πως η συμφωνία δεν θα έχει προκλήσεις και «οδυνηρές στιγμές».

Η συμφωνία προβλέπει σε πρώτη φάση την απελευθέρωση 33 ομήρων που παραμένουν σε αιχμαλωσία στον παλαιστινιακό θύλακα, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση περίπου χιλίων Παλαιστινίων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Το οριστικό τέλος του πολέμου θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης.

ΟΗΕ: Άνευ προηγουμένου καταστροφές τον πόλεμο στη Γάζα

Ο πόλεμος, που έχει προκαλέσει στη Λωρίδα της Γάζας καταστροφές «άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου 2023, με έναυσμα έφοδο άνευ προηγουμένου της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.210 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα, 94 παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 εξ αυτών έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.

Τουλάχιστον 46.788 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έκτοτε στον θύλακο, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.