Η ώρα για την εφαρμογή της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πλησιάζει, με την έναρξή της να έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στις 08:30 τοπική ώρα. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μάζεντ αλ Ανσάρι, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία επετεύχθη με τη συμβολή διεθνών μεσολαβητών. Ωστόσο, κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες από επίσημες πηγές.
Παρά τη συμφωνία, οι συγκρούσεις συνεχίζονται, με τις ισραηλινές δυνάμεις να πραγματοποιούν επιθέσεις στη Γάζα. Σύμφωνα με Παλαιστίνιους γιατρούς, αεροπορική επιδρομή κόστισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στη Χαν Γιούνις, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Παλαιστίνιων σε 119 από την Τετάρτη.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποφάσισε να στηρίξει μια συμφωνία, παρόμοια με εκείνη που είχε απορρίψει και επικρίνει έντονα για σχεδόν έναν χρόνο.
Prime Minister Benjamin Netanyahu at the Security Cabinet meeting at the Prime Minister's Office in Jerusalem. pic.twitter.com/Wx5uOxQp7D
— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) January 17, 2025
Τον Φεβρουάριο, ο Νετανιάχου δήλωνε ότι «δεν έχουμε υποκύψει σε καμία από τις παράλογες απαιτήσεις της Χαμάς» και διακήρυττε ότι το Ισραήλ πλησίαζε μια «πλήρη νίκη». Ωστόσο, η πρόταση που τότε απέρριπτε, περιλάμβανε κατάπαυση του πυρός σε στάδια, σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων – ακριβώς όσα συμφώνησε τώρα.
Παρά την αποδυνάμωση της Χαμάς, η «πλήρης νίκη» που υποσχόταν ο Νετανιάχου δεν επετεύχθη. Σύμφωνα με τον Άντονι Μπλίνκεν, η Χαμάς κατάφερε να αναπληρώσει το ανθρώπινο δυναμικό της με νέους μαχητές, αντισταθμίζοντας τις απώλειές της.
Η απότομη αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των ακροδεξιών συμμάχων του. Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, εξέφρασε την απογοήτευσή του, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «καταστροφική» και δηλώνοντας την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Αν και η αποχώρησή του δεν θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει κυβερνητική κρίση, ενδεχόμενη συνεργασία του με τον υπουργό Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Σμότριχ, που αντιτίθεται στη μονιμότητα της ειρήνης στη Γάζα, επιμένει ότι το Ισραήλ πρέπει να επανέλθει στον πόλεμο μετά την εκεχειρία. Παράλληλα, ο Νετανιάχου φαίνεται να αναζητά υποστήριξη από την αντιπολίτευση, με τον Γιαΐρ Λαπίντ να προσφέρει πολιτική στήριξη, ενισχύοντας τη θέση του ως ρυθμιστικού παράγοντα που θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές.
Στο παρασκήνιο, ο Νετανιάχου διαπραγματεύεται και με τους ακροδεξιούς συμμάχους του για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους, ενώ οι δηλώσεις του στοχεύουν να κατευνάσουν το εσωτερικό ακροατήριο.
Βαρύ τίμημα αίματος πληρώνουν οι Παλαιστίνιοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα, ο αριθμός των θυμάτων από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα έχει φτάσει τους 46.876, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι άμαχοι.
Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, επιτεύχθηκε συμφωνία, η οποία έρχεται ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα (20/1).
Η πρώτη φάση της συμφωνίας, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προβλέπει την «πλήρη κατάπαυση του πυρός», την αποχώρηση του Ισραήλ από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα εισέρχεται στον θύλακα. Αυτή η φάση περιλαμβάνει και τις πρώτες απελευθερώσεις ομήρων.
Η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων, ενώ η τρίτη φάση εστιάζει στην ανασυγκρότηση της Γάζας και στην επιστροφή των σορών των ομήρων που έχουν χάσει τη ζωή τους.
Στόχος η «οριστική λήξη του πολέμου»
Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης θα πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις για τους όρους της δεύτερης, με κύριο στόχο την «οριστική λήξη του πολέμου», όπως ανέφερε ο Αλ Θάνι.
Χθες, μεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν στη δημιουργία κοινής αίθουσας επιχειρήσεων στο Κάιρο. Αυτή η αίθουσα θα εξασφαλίζει τον αποτελεσματικό συντονισμό, την τήρηση της εκεχειρίας και την καθημερινή είσοδο 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή που μίλησε στο al Qahera News.
Η Γάζα, η οποία τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007, έχει υποστεί τρομακτική καταστροφή από τον πόλεμο, ενώ σχεδόν όλοι οι 2,4 εκατομμύρια κάτοικοί της έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον μία φορά.
Παραμένει άγνωστο ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά την κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007, εξακολουθεί να αποτελεί δύναμη, παρά την εξασθένηση που έχει υποστεί από τις επιθέσεις.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε χθες ότι η αρχή είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της» στη Γάζα, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, παρά τις επιδιώξεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Χαμάς δεν έχει εξουδετερωθεί.
Οι όροι της Χαμάς για την αανταλλαγή ομήρων
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων εξαρτάται από τον αριθμό Παλαιστίνιων κρατούμενων που θα αφήσει ελεύθερους το Ισραήλ. Ο κατάλογος των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν θα ανακοινώνεται μία ημέρα πριν την ανταλλαγή, όπως προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας.
Στήριξη από τη Χεζμπολάχ
Ο Ναΐμ Κάσεμ, επικεφαλής της Χεζμπολάχ, συνεχάρη τους Παλαιστίνιους για τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «απόδειξη της επιμονής της αντίστασης». Παράλληλα, κάλεσε τον Λίβανο να διαχειριστεί με αυστηρότητα τις παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.
Επισκέψεις και δηλώσεις Γκουτέρες
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επισκέφθηκε τους κυανόκρανους στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και τόνισε την ανάγκη τερματισμού των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν εντοπιστεί πάνω από 100 κρησφύγετα όπλων της Χεζμπολάχ ή άλλων ομάδων.
Η πολιτική κρίση στον Λίβανο παραμένει έντονη, με την εκλογή του Ζοζέφ Αούν ως νέου προέδρου να ανοίγει τον δρόμο για μεταρρυθμίσεις, ενώ ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού, Ναουάφ Σαλάμ, έχει προκαλέσει την αντίδραση σιιτικών κομμάτων.