Σήμερα το πρωί (18/1) ήχησαν σειρήνες συναγερμού στο κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, μετά από εκτόξευση βλήματος από την Υεμένη, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Δημοσιογράφοι του AFP ανέφεραν ότι στην Ιερουσαλήμ ακούστηκαν εκρήξεις.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν επανειλημμένα εκτοξεύσει drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, δηλώνοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.


Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές από την τρέχουσα επίθεση.

Οι Χούθι συνεχίζουν να προκαλούν το Ισραήλ

Ως «αναντικατάστατος» σύμμαχος για το Ιράν, ιδιαίτερα μετά την αποδυνάμωση των Παλαιστινίων και Λιβανέζων συμμάχων του, οι σιίτες αντάρτες Χούθι από την Υεμένη δηλώνουν αποφασισμένοι να διατηρήσουν την πίεση στο Ισραήλ, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη Χαμάς.

Από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα, οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει δεκάδες πυραύλους και drones προς το Ισραήλ, ενώ έχουν επίσης επιτεθεί σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, τα οποία θεωρούν ότι έχουν σχέση με το Ισραήλ. Οι ενέργειες αυτές, όπως δηλώνουν, αποτελούν πράξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Παρά τα επαναλαμβανόμενα πλήγματα που έχουν δεχθεί από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και περιστασιακά τη Βρετανία, οι Χούθι φαίνεται να είναι δύσκολο να περιοριστούν.

Προερχόμενοι από τη βόρεια Υεμένη, οι σιίτες αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα το 2014, εκδιώκοντας την επίσημη κυβέρνηση, και έκτοτε ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας.

Ανήκουν στον «άξονα της αντίστασης» κατά του Ισραήλ, που περιλαμβάνει επίσης τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και διάφορες ένοπλες ομάδες από το Ιράκ.

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες οργανώσεις του άξονα, που έχουν δεχθεί σημαντικά πλήγματα από το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, οι Χούθι έχουν ενισχυθεί και πλέον θεωρούνται ζωτικός εταίρος για το Ιράν, σύμφωνα με τον Τόμας Ζινό, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οτάβα και ειδικό σε θέματα Υεμένης.

Η εκεχειρία στη Γάζα πρόκειται να ξεκινήσει την Κυριακή στις 8:30 π.μ., σύμφωνα με ανακοίνωση του Κατάρ. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι σε ετοιμότητα για να παρέχουν άμεσα βοήθεια στους Παλαιστίνιους, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται για πάνω από 15 μήνες με σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed al-Ansari, με ανάρτησή του στα αραβικά, συμβούλευσε τους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες από επίσημες πηγές. Την ίδια στιγμή, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα περιμένουν με αγωνία την παύση των βομβαρδισμών, ενώ εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα την τελευταία στιγμή.

Επιπτώσεις και προετοιμασίες

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σχεδιάζουν την άμεση παροχή βοήθειας, με τον ΠΟΥ να προγραμματίζει την εγκατάσταση νοσοκομείων εκστρατείας εντός δύο μηνών. Η UNRWA έχει προετοιμάσει 4.000 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, που θα εισέλθουν στη Γάζα μόλις ενεργοποιηθεί η εκεχειρία. Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης, και τον καθαρισμό των δρόμων από μπάζα. Οι κάτοικοι έχουν λάβει οδηγίες να αποφεύγουν επικίνδυνες περιοχές και να ελέγχουν τα σπίτια τους για εκρηκτικές ύλες πριν εισέλθουν.

Διχασμός και αντιδράσεις στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ, η πλειοψηφία του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, όπως δείχνει δημοσκόπηση της ισραηλινής εφημερίδας Maariν. Το 73% υποστηρίζει τη συμφωνία, ενώ μόλις το 19% διαφωνεί. Ειδικότερα, το 91% των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης εγκρίνει την εκεχειρία, σε αντίθεση με το 52% των υποστηρικτών του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η οργάνωση βετεράνων του ισραηλινού στρατού Breaking the Silence επικρότησε τη συμφωνία, τονίζοντας ότι εάν είχε επιτευχθεί νωρίτερα, θα είχαν σωθεί πολλές ζωές. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου για καθυστερήσεις και την ανάμειξη πολιτικών συμφερόντων, επισημαίνοντας ότι η παρούσα συμφωνία είναι παρόμοια με εκείνη που είχαν προτείνει οι ΗΠΑ πριν από οκτώ μήνες, αλλά είχε απορριφθεί.

Η οργάνωση υπογράμμισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης και τα ψεύδη στα μέσα ενημέρωσης έχουν οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους ομήρων παρά διασώσεις, καλώντας για πιο υπεύθυνες και ανθρώπινες αποφάσεις στο μέλλον.