Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν κάλεσε όλους τους διπλωματικούς εκπροσώπους της χώρας του να επιστρέψουν από την Τουρκία. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή γίνεται ενώ επανεξετάζονται οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Χαρακτήρισε δε «σκληρές» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Εξαπολύοντας «πυρά» κατά της Δύσης, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση ενώ χρακτήρισε κατακτητή το Ισραήλ.Μπροστά σε πλήθος κόσμου, σε συγκέντρωση υποστήριξης στους Παλαιστινίους που οργάνωσε σήμερα το κόμμα του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν θέλησε με τον τρόπο του να φιλοτεχνήσει ένα ηγετικό προφίλ για τον μουσουλμανικό κόσμο. «Επαναλαμβάνω ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ είναι κατακτητής της Παλαιστίνης» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Βάλοντας δε κατά της Δύσης τόνισε τα εξής: «Αυτή ευθύνεται για τις θηριωδίες στη Γάζα. Οι βαρβαρότητες αποτελούν αντίκτυπο των ενεργειών της Δύσης.Πόσοι πρέπει να πεθάνουν για να κηρύξετε κατάπαυση του πυρός;» συνέχισε δε με ερώτηση προς τη Δύση. «Το Ισραήλ έχει ενοχληθεί γι'αυτά που λέμε για τη Χαμάς. Δεν οφείλουμε όμως τίποτα στο Ισραήλ» συμπλήρωσε ο Ερντογάν. «Η διεθνής κοινότητα στέκεται τυφλή και κουφή μπροστά στα όσα γίνονται και παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ακόμη.