Με φαραωνικές εκδηλώσεις και μια ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οποία αυτοαναγορεύτηκε προστάτης των αδυνάμων κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Τουρκίας

Οι χιλιάδες θεατές που συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη παρακολούθησαν 100 πολεμικά πλοία να μπαίνουν στον Βόσπορο, πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και ένα εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν στην Άγκυρα και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είπε στην ομιλία του ότι «όπου υπάρχει άνθρωπος καταπιεσμένος, θύμα διώξεων και σε ανάγκη, η Τουρκία είναι αυτή που σπεύδει να τον βοηθήσει, τον πιάνει από το χέρι, τον σηκώνει και τον βοηθάει στα προβλήματά του. Αυτή τη στάση την έχουμε δείξει στο παρελθόν στην Κορέα, στην Κύπρο, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στο Ιράκ και τέλος στο Καραμπάχ. Σήμερα, δείχνουμε την ίδια αποφασιστική στάση για την Παλαιστίνη και τη Γάζα, για την οποία ο Ατατούρκ είπε ότι ''κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι'' και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον λαό της Γάζας. Το μεγάλο συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη που οργανώσαμε χθες (το Σάββατο), με τη συμμετοχή 1,5 εκατ. ατόμων, ήταν ένα μέρος της στάσης μας αυτής» πρόσθεσε και κατέληξε: «καμία ιμπεριαλιστική δύναμη δεν θα μπορέσει να εμποδίσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας να είναι ευτυχισμένη, επιτυχημένη και νικηφόρα»