Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών σημειώθηκε στις 9:42 πμ ώρα Ελλάδας (τοπική 10:42 πμ) στην περιοχή του κόλπου του Γκέμλικ στο νότιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Το εστιακό βάθος κατεγράφη στα 8,98 χλμ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κωνσταντινούπολη, κυρίως στην ασιατική πλευρά της μεγαλούπολης, στην Προύσα και στις στις γειτονικές επαρχίες του Μπαλίκεσιρ και των Δαρδανελίων, καθώς το εστιακό βάθος ήταν
σχετικά μικρό, στα 8,98 χλμ.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές. Τονίζεται ότι τρία λεπτά μετά την πρώτη δόνηση, σημειώθηκε δεύτερη μεγέθους 4,5 βαθμών και ακολούθησαν άλλοι μικρότεροι μετασεισμοί.

Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανέφερε ότι συνεργεία μεταβαίνουν στην περιοχή για να ελέγξουν αν υπάρχουν ζημιές.

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας δεν δέχτηκαν κάποια αναφορά για ζημιές. «Υπάρχει μια άλλη ζώνη ρήγματος που διέρχεται από το Γκέμλικ (Κίος), νότια της λίμνης της Νίκαιας. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλους σεισμούς» ανέφερε στο CNN Turk o σεισμολόγος Σουκρού Έρσοϊ και τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σεισμός αυτός είναι προάγγελος ενός μεγαλύτερου που θα ακολουθήσει.

Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα, είπε ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται, δεδομένου ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό σεισμό, ένα σεισμό της τάξεως των 5,2 βαθμών, επιφανειακό σεισμό, αλλά ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα».
«Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών» εξήγησε. Σημειώνεται ότι ακολούθησε ο σεισμός στην Αθήνα, στην Αττική, στην Πάρνηθα.

«Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι δηλαδή σε ένα κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα πριν 20 λεπτά περίπου έδωσε το σεισμό του 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει».

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωσνταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως επηρεάστηκε το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας θα επηρεάσει και την Ελλάδα». «Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι» ανέφερε. Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα, τόνισε αλλά δεν ξέρουμε πότε. «Όσο αργεί όμως, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος».

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες», είπε.

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του πρι ν δυο μέρες στην ΕΡΤ ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η Αγία Σοφία έχει μια ηλικία της τάξεως των 1.500 ετών περίπου κι ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπέστη πολλές καταστροφές κατά διαστήματα και βεβαίως στα 1.500 αυτά χρόνια έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου.

Συμπλήρωσε ότι «εκείνο όμως που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι εάν εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός, τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα. Όπως όλοι ξέρουμε στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Αυτό προκύπτει από πολύχρονες έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων στην Αγία Σοφία και στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το ρήγμα έπρεπε ουσιαστικά να δραστηριοποιηθεί και να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 βαθμών μέχρι το 2022. Όμως δεν δραστηριοποιήθηκε και όσο περνάνε, όσο περνάει ο καιρός, οι τάσεις συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερο σεισμό. Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού, είναι φυσιολογικό να αναμένουμε να έχουμε μερικές βλάβες στην Αγία Σοφία ή μεγαλύτερες, αλλά βεβαίως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο υποδεικνύει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης όλων των στοιχείων της Αγίας Σοφίας και κυρίως αυτών που είναι που κρίνονται ουσιαστικά πιο επικίνδυνα».