Μονιμότητα, αξιολόγηση, μη κρατικά πανεπιστήμια, ευθύνη υπουργών και οικιστικό βάζει στο τραπέζι της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμορφώνοντας ατζέντα μεταρρυθμίσεων και στέλνοντας σαφές μήνυμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την περαιτέρω πορεία της χώρας.
Η αναθεωρητική διαδικασία πραγματοποιείται σε δύο φάσεις. Η πρώτη δύναται να υλοποιηθεί από την παρούσα Βουλή και αφορά τις διατάξεις που θα αναθεωρηθούν και απαιτούνται 180 ψήφοι χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση ότι θα καταλήξουν και στο οριστικό περιεχόμενο των νέων διατάξεων. Η συναίνεση καθίσταται απαραίτητη προκειμένου να είναι η επόμενη Βουλή εκείνη που θα αλλάξει συγκεκριμένα άρθρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθόρισε την πολιτική ατζέντα, που αφορά τουλάχιστον τέσσερα βασικά άρθρα, που κατά γενική ομολογία χρειάζονται αναθεώρηση, δεδομένου ότι όχι μόνο τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά, αλλά και η κοινωνία δείχνει διατεθειμένη για αλλαγές.
Αλλαγές στο καθεστώς της μονιμότητας, που –όπως έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες– έχει μετατραπεί σε προστασία παραβατικών ή άλλων συμπεριφορών, είναι πλέον απαραίτητες και σε αυτό φυσικά δύναται να λειτουργήσει εποικοδομητικά η αξιολόγηση. Πάνω από 8 στους 10 πολίτες τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας διαδικασίας. Υψηλό –πάνω από 6 στους 10– είναι και το ποσοστό μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, δεδομένου ότι, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, είναι πολλοί εκείνοι που εργάζονται με ιδιαίτερη ευσυνειδησία και καταλήγουν να κάνουν και τη δουλειά άλλων.
Είναι επίσης το άρθρο 16 και η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και το άρθρο 24, η εφαρμογή του οποίου οδηγεί στη δημιουργία προβλημάτων ως προς την οικιστική ανάπτυξη – και όχι μόνο.
Τα κόμματα μπορούν να καταθέσουν προτάσεις.
Το ζήτημα είναι να υπάρξει συναίνεση, ειδικά από το ΠΑΣΟΚ που δηλώνει έτοιμο να κυβερνήσει. Όλοι τίθενται προ των ευθυνών τους απέναντι στις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο».