Ο δικηγόρος δύο ιρανών δημοσιογράφων, που φυλακίστηκαν επειδή βοήθησαν στη δημοσιοποίηση του θανάτου της Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, συνελήφθη εν μέσω διαδηλώσεων στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ένα μεταρρυθμιστικό μέσο ενημέρωσης.

«Ο Μοχάμεντ Αλί Καμφιρουζί, ο δικηγόρος πολλών ακτιβιστών και δημοσιογράφων, συνελήφθη την Τετάρτη», ανέφερε η εφημερίδα Ham Mihan.

Το Ιράν αντιμετωπίζει ένα κύμα διαμαρτυριών μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου ύστερα από τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Ο Καμφιρουζί είναι ο δικηγόρος της 35χρονης Ελαέχ Μοχαμαντί, της δημοσιογράφου της Ham Mihan, και της 30χρονης Νιλουφάρ Χαμεντί, της φωτογράφου της εφημερίδας Shargh, που κρατούνται από τον Σεπτέμβριο.

Η Δικαστική Αρχή τους απήγγειλε κατηγορίες τον Νοέμβριο για «προπαγάνδα κατά του συστήματος» και «συνωμοσία κατά της εθνικής ασφάλειας» επειδή ασχολήθηκαν με την υπόθεση της Αμινί.

Ο δικηγόρος «δεν έχει λάβει καμία κλήση, κρατείται παράνομα και ο λόγος της σύλληψής του παραμένει άγνωστος», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του Μοχάμαντ Αλί Μπαγκερπούρ στην Ham Mihan.

Περισσότεροι από 300 Ιρανοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ άσκησαν κριτική εναντίον των αρχών σε ανοιχτή επιστολή τους στα τέλη Οκτωβρίου επειδή «συνέλαβαν συναδέλφους [τους] και τους στέρησαν τα δικαιώματά τους», ιδίως την «πρόσβαση στους δικηγόρους τους».

Την Πέμπτη, ο Μοχάμαντ Καμφιρουζί, αδερφός του δικηγόρου, ανακοίνωσε ότι η δικαιοσύνη είναι πλέον «υπεύθυνη για τη ζωή και την υγεία» του δικηγόρου.

Σύμφωνα με τον Χαμ Μιχάν, «25 Ιρανοί δικηγόροι» έχουν «συλληφθεί σε ολόκληρη τη χώρα» από την έναρξη των διαδηλώσεων