Ο Ντόναλντ Τραμπ χάνει τις γυναίκες που ζουν στα προάστια, βλέπει την υποστήριξη των ηλικιωμένων προς εκείνον να περιορίζεται και αντιμετωπίζει ένα κύμα Δημοκρατικών ψηφοφόρων που σπεύδουν να στείλουν επιστολικές ψήφους. Με 15 ημέρες να μας χωρίζουν από την 3η Νοεμβρίου, ο Τραμπ αντιμετωπίζει την, ίσως, δυσκολότερη επανεκλογή προέδρου τα τελευταία 25 χρόνια.

Οι περισσότερες προβλέψεις θέλουν νικητή τον Τζον Μπάιντεν, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις με, κατά μέσο όρο, 10 ποσοστιαίες μονάδες. Ομως η καθοριστική μάχη θα δοθεί σε 8 κρίσιμες πολιτείες που θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα: Αριζόνα, Φλόριντα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν. Ο Μπάιντεν προηγείται σε όλες αυτές εκτός από μια.

To Politico παρακολουθεί την πορεία των δημοσκοπήσεων και των τάσεων σε αυτές τις κρίσιμες περιοχές, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Πριν από ένα μήνα ο Τραμπ έδειχνε ότι έχει ανάγκη να τα πάει ακόμα καλύτερα με τους ψηφοφόρους στην επαρχία, να σταματήσει την απώλεια δυνάμεων στα προάστια και να πείσει να φθάσουν μέχρι τις κάλπες τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης που δεν ψήφισαν το 2016. Ο Μπάιντεν χρειαζόταν μεγαλύτερη συμμετοχή στις μεγάλες πόλεις – ιδιαίτερα στους αφροαμερικανούς ψηφοφόρους – ενίσχυση της εικόνας του στους ισπανόφωνους και να ξανακερδίσει περιοχές που είχαν ψηφίσει Τραμπ, αφότου στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν στηρίξει τον Μπαρόκ Ομπάμα.

Παρότι σήμερα, ένα μήνα μετά είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα αυτά, ένα είναι ξεκάθαρο: ο Τραμπ έχει αποτύχει να ανακάμψει στα προάστια, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων. «Ειλικρινά, όλες οι μητέρες που γνωρίζω, είμαστε πολύ ανήσυχες για τον Τραμπ», λέει μια κάτοικος προαστίου στο Μίσιγκαν.

Οι Ρεπουμπλικανοί σπεύδουν με ένα σημαντικό επιχείρημα: σε αυτό το σημείο της εκστρατείας του 2016, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η Χίλαρι Κλίντον προηγείτο του Τραμπ στις περισσότερες κρίσιμες πολιτείες, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, όμως, τις κέρδισε τελικά έστω και με μικρή διαφορά. Αρα μπορεί να συμβεί το ίδιο και τώρα, λένε. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει σε αυτές τις 8 πολιτείες-κλειδιά:

ΑΡΙΖΟΝΑ: 11 εκλέκτορες

Στην Αριζόνα, η διαχείριση της πανδημίας από τον Τραμπ αποδεικνύεται οδυνηρή, με αποτέλεσμα να παλεύει να συγκεντρώσει τα ποσοστά που είχε πάρει πριν από τέσσερα χρόνια, στις ηλικίες άνω τω 65 ετών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπάιντεν προσελκύει ηλικιωμένους λευκούς, ιδιαίτερα από την κομητεία Μαρικόπα, που κάποτε ήταν προπύργιο των Ρεπουμπλικανών.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ: 15 εκλέκτορες

Ολο το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις δύο πυκνοκατοικημένες κομητείες του Μέκλενμπουργκ και του Γουέικ, καθώς οι εξελίξεις εκεί θα επηρεάσουν το ευρύτερο πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα εκεί θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές, σε μια κρίσιμη έδρα για τη Γερουσία που μπορεί να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων καθώς και στις εκλογές για ανάδειξη κυβερνήτη.

ΜΙΝΕΣΟΤΑ: 10 εκλέκτορες

Η Μινεσότα έχει γίνει εμμονή για τον Τραμπ από το 2016 όταν έχασε εκεί από τη Χίλαρι Κλίντον με μικρή διαφορά. Ομως φέτος ο πρόεδρος δεν έχει τόσο υψηλά ποσοστά στήριξης μεταξύ των λευκών και των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, όπως το 2016. Ολα δείχνουν ότι φέτος θα χάσει την πολιτεία αυτή με μεγαλύτερη διαφορά.

ΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ: 10 εκλέκτορες

Μια σειρά γεγονότων τον τελευταίο μήνα

– εκ των οποίων όλες φαίνεται να ευνοούν τους Δημοκρατικούς – έχει αλλάξει τη δυναμική σε αυτή την κρίσιμη πολιτεία. Επλήγη σοβαρά από τον Covid-19 από την αρχή της πανδημίας, γεγονός που φαίνεται να επηρεάζει τους ψηφοφόρους. Σε υποψήφιο του Πράσινου Κόμματος δεν επετράπη η συμμετοχή

– και έτσι δεν θα υπάρχει κάποιος για να ανακόψει τους δυσαρεστημένους Ρεπουμπλικανούς που θα στραφούν στον Μπάιντεν. Υπάρχουν έντονες ενδείξεις ότι σημαντικές ομάδες ψηφοφόρων που χρειάζεται ο Τραμπ για να νικήσει τον Μπάιντεν, όπως οι κάτοικοι των προαστίων και οι ανεξάρτητοι, απομακρύνονται από τον πρόεδρο.

ΜΙΣΙΓΚΑΝ: 16 εκλέκτορες

Οι τρεις πολιτείες που βρίσκονται στη βιομηχανικά καρδιά των ΗΠΑ – Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν – είναι προβληματικές για τον πρόεδρο Τραμπ φέτος. Η πιο ζοφερή εικόνα για εκείνον διαμορφώνεται στο Μίσιγκαν, καθώς έχουν μειωθεί οι υποστηρικτές του στη λευκή εργατική τάξη. Αναμένεται, επίσης, να προσέλθουν στις κάλπες πολλοί περισσότεροι μαύροι ψηφοφόροι σε σύγκριση με το 2016. Μαζί με τις επιστολικές ψήφους, στην πολιτεία αναμένεται φέτος συμμετοχή-ρεκόρ, με τους Δημοκρατικούς να ελπίζουν ότι όλο αυτό θα στραφεί υπέρ τους.

ΠΕΝΣΙΛΒΑΝΙΑ: 20 εκλέκτορες

Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε και μείωσε το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία αυτή, στο μισό. Ομως έκτοτε, η εκστρατεία του προέδρου έχει βαλτώσει και τώρα ο Μπάιντεν προηγείται 7 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Η ολιγωρία του Τραμπ σχετικά με την πανδημία φαίνεται να έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

ΤΖΟΡΤΖΙΑ: 16 εκλέκτορες

Η προσοχή φέτος στρέφεται στα πυκνοκατοικημένα προάστια της Ατλάντα, τα οποία στη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ στράφηκαν εναντίον της κυβέρνησης. Ομως το αποτέλεσμα ίσως κριθεί, προειδοποιούν οι αναλυτές, από τους λευκούς ψηφοφόρους των αγροτικών περιοχών. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει περιθώριο να αυξήσει τις ψήφους του εκεί.

ΦΛΟΡΙΝΤΑ: 29 εκλέκτορες

Οι Ρεπουμπλικανοί συνήθως είχαν ελαφρύ προβάδισμα στις επιστολικές ψήφους στη Φλόριντα, όμως φέτος για πρώτη φορά οι Δημοκρατικοί φαίνεται να προηγούνται με διαφορά στον τομέα αυτό. Η πρόωρη ψηφοφορία ευνοεί τον Μπάιντεν, όμως οι αναλυτές προειδοποιούν πως την ημέρα των εκλογών οι Ρεπουμπλικανοί θα πάνε μαζικά στις κάλπες.

 

Πάνω από 26 εκατομμύρια έχουν ήδη ψηφίσει

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η πρόωρη ψηφοφορία, δηλαδή οι Αμερικανοί που σπεύδουν με επιστολικές ψήφους να επιλέξουν πρόεδρο – μέχρι στιγμής περισσότεροι από 26 εκατομμύρια έχουν ψηφίσει, δύο εβδομάδες προτού ανοίξουν οι κάλπες της 3ης Νοεμβρίου. Αυτός ο αριθμός των ψήφων είναι εξαπλάσιος από τον αντίστοιχο την ίδια περίοδο το 2016.

Η ανάλυση των στοιχείων ευνοεί τους Δημοκρατικούς, που αποτελούν το 53% εκείνων που αποφάσισαν να ψηφίσουν πρόωρα, σε σύγκριση με 36% Ρεπουμπλικανών. Οσοι ήδη έχουν ταχυδρομήσει την ψήφο τους τείνουν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας – το 70% όσων έχουν ήδη ψηφίσει είναι άνω των 50 ετών. Κάτι που εξηγείται και επιστημονικά, μια και οι μεγαλύτερες ηλικίες φοβούνται περισσότερο την πανδημία και θα αποφύγουν να προσέλθουν σε εκλογικά τμήματα στις 3 Νοεμβρίου. Μεγάλος είναι ο αριθμός και των Αφροαμερικανών που συμμετέχουν με επιστολικές ψήφους αυτή τη φορά – ο αριθμός τους είναι εξαπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2016.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, οι δύο μονομάχοι στρέφονται στις κρίσιμες πολιτείες που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Μετά τη χαοτική αντίδραση στην πανδημία του κορωνοϊού, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χάσει και το τελευταίο του επιχείρημα, εκείνο που χρησιμοποιούσε μέχρι πριν από μερικούς μήνες: την ανάκαμψη της οικονομίας. Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τον πρόεδρο, κάτι που είναι εμφανές σε πολιτείες – κλειδιά όπως το Ουισκόνσιν, στο οποίο επέλεξε να εμφανισθεί τις τελευταίες ημέρες. Η απώλεια της πολιτείας αυτής ήταν καθοριστική για την ήττα της Χίλαρι Κλίντον το 2016. Τώρα, μετά την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, τα πράγματα δεν δείχνουν τόσο εύκολα για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN βρήκε ότι Τραμπ και Μπάιντεν συγκεντρώνουν από 49% όσον αφορά το ποιος μπορεί να διαχειρισθεί καλύτερα την οικονομία. Τον Μάιο στο ίδιο ερώτημα ο Τραμπ είχε προβάδισμα 54% έναντι 41% του Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τις ακραίες δηλώσεις του σε κάθε εμφάνιση. Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μίσιγκαν, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε πλάκα με το σύνθημα παρευρισκομένων που ζητούσαν να φυλακισθεί ή να απαχθεί η κυβερνήτης της πολιτείας Γκρέτσεν Ουίτμερ κάτι που προκάλεσε την οργή της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι, που δήλωσε σε συνέντευξή της: «Το μεγαλύτερο αντίδοτο στο δηλητήριό του είναι η ψήφος».

της Νατάσας Μπαστέα από Τα Νέα