Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει θέσεις εργασίας τον Μάρτιο παρά τις ανησυχίες για τον κίνδυνο της ύφεσης και τους τραπεζικούς κλυδωνισμούς από την αιφνίδια κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 236.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 239.000 θέσεις.

Ο δείκτης ανεργίας, στο μεταξύ, υποχώρησε στο 3,5% από 3,6% τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά σε 326.000 θέσεις από 311.000 προηγουμένως.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι μισθοί αυξήθηκαν 0,3% τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,2% το Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση, η αύξηση των μισθών επιβράδυνε στο 4,2% από 4,6% το Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάλυσης της Federal Reserve για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Τα τελευταία στοιχεία διαμορφώνουν μια ενθαρρυντική εικόνα για την αγορά, ανοίγοντας τον δρόμο στην κεντρική τράπεζα για άλλη μια μικρή αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της τον Μάιο. Η οικονομία χρειάζεται να δημιουργεί περίπου 100,000 θέσεις εργασίας τον μήνα για να μπορεί να ακολουθεί την συνεχιζόμενη αύξηση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.

Οι αξιωματούχοι της Fed θα περιμένουν πάντως και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την επόμενη εβδομάδα για να αξιολογήσουν το πώς θα προχωρήσουν στη συνεδρίαση του Μαίου, με αρκετούς αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της αν η μέτρηση του πληθωρισμού δείξει σημαντική επιβράδυνση των τιμών.

Τον προηγούμενο μήνα η Fed αύξησε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τη σύσφιξη της πολιτικής της τον Μάρτιο του 2022 αυξάνοντας τα επιτόκια της κατά συνολικά 475 μονάδες βάσης στο 4,75% με 5,00% που είναι σήμερα, σε μια από τις επιθετικότερες εκστρατείες σύσφιξης στην ιστορία της προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.