ΗΠΑ και σύμμαχοι στον Κόλπο επιμένουν για Ιράν κι εξετάζουν απάντηση

by Manifesto

Επιμένει η Σαουδική Αραβία ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση, το περασμένο Σάββατο, στις εγκαταστάσεις της Aramco και μαζί με ΗΠΑ και τους συμμάχους της στον Κόλπο, εξετάζει τη μορφή της απάντησης. Στο ίδιος μήκος και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μίλησε για πράξη πολέμου στο βασίλειο.

Την ίδια ώρα, ζυγισμένη παραμένει η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ. «Υπάρχουν πολλές επιλογές. Υπάρχει η έσχατη επιλογή και υπάρχουν και επιλογές πολύ μικρότερες από αυτό. Θα δούμε», δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο του πολέμου, αλλά προτάσσοντας σε αυτή τη φάση τη λύση των νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Αντίστοιχου ύφους και οι δηλώσεις στη γερμανική ραδιοφωνία, του Σαουδάραβα πρέσβη στο Βερολίνο, ότι «όλα βρίσκονται επί τάπητος» και πως οι επιλογές στο εξής πρέπει να συζητηθούν με πολλή μεγάλη προσοχή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ακολούθησαν σήμερα τον κύριο αραβικό τους σύμμαχο, τη Σαουδική Αραβία, ανακοινώνοντας ότι εντάσσονται στον παγκόσμιο συνασπισμό για την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, που προσπαθεί να συγκροτήσει η Ουάσιγκτον, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων σε τάνκερ στον Κόλπο, για τις οποίες επίσης κατηγορείται η Τεχεράνη.

Στο Άμπου Ντάμπι μεταβαίνει σήμερα και ο Πομπέο, ενώ στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες, μεταβαίνουν επτά ειδικοί από τη Γαλλία. Στην αποστολή αναφέρθηκε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος σχολίασε επίσης ότι η ανάληψη της ευθύνης από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης «δεν είναι πολύ αξιόπιστη».

Το Ιράν από την πλευρά του επιμένει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικα Αρθρα