Για παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου διώκεται ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Χάντερ Μπάιντεν κατηγορείται για ψευδή δήλωση, καθώς όταν αγόρασε ένα όπλο Colt Cobra τον Οκτώβριο του 2018 ανέφερε ότι δεν είναι εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες. 

Στο κατηγορητήριο που υποβλήθηκε στο Δικαστήριο του Ντέλαγουερ αναφέρεται ότι ο Χάντερ Μπάιντεν διώκεται για τρία αδικήματα που σχετίζονται με την ψευδή δήλωσή του στον έμπορο όπλων. Εκείνη την εποχή έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών και, εκ του νόμου, απαγορευόταν να κατέχει όπλο.

Η έρευνα για τις φορολογικές υποθέσεις 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως είναι η πρώτη φορά που ασκείται δίωξη σε παιδί ενός εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χάντερ Μπάιντεν βρίσκεται στο προσκήνιο για τους λάθος λόγους. Στο παρελθόν ο Χάντερ εργάστηκε ως λομπίστας, δικηγόρος, τραπεζικός και καλλιτέχνης, ενώ έχει μιλήσει δημοσίως για τον αγώνα του με την κατάχρηση ουσιών.

Μάλιστα, έχει κατηγορηθεί από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ για δοσοληψίες με την Ουκρανία και την Κίνα. Τον Δεκέμβριο του 2020 ο Χάντερ Μπάιντεν αποκάλυψε ότι το γραφείο του Γουάις ερευνούσε τις φορολογικές υποθέσεις του και αρνήθηκε ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Όταν ανέλαβε την Προεδρία των ΗΠΑ ο Μπάιντεν, ο Τραμπ είχε ζητήσει από τους εισαγγελείς που είχε διορίσει να παραιτηθούν. Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από τον Γουάις να παραμείνει στη θέση του. Η ίδια η έρευνα του υπουργείου εξετάστηκε λεπτομερώς από τους Ρεπουμπλικάνους, αφού κάποιοι πληροφοριοδότες από την εφορία (IRS) είπαν στο Κογκρέσο ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης κωλυσιεργούσε και είχε περιορίσει τις δυνατότητες του Γουάις να ασκήσει διώξεις. Ο Γουάις όμως το διέψευσε.

Ο Γουάις είχε διοριστεί εισαγγελέας του Ντέλαγουερ από τον Τραμπ και επί χρόνια ερευνούσε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του 53χρονου Χάντερ. Διορίστηκε ειδικός εισαγγελέας στην έρευνα αυτήν τον περασμένο Αύγουστο.

Η δίωξη του Χάντερ Μπάιντεν και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Ο γιος Μπάιντεν έχει υπάρξει αγαπημένος στόχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο πλαίσιο της διαπάλης τους με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς. Κατά συνέπεια, η δίωξη για παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου δεν ενδέχεται να περάσει στα «ψηλά» μπροστά στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024. 

Μολονότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν συλλέξει μαρτυρίες ότι ο Τζο Μπάιντεν κατά καιρούς συνομιλούσε με συνεργάτες του γιου του, δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει αποδείξεις ότι επωφελήθηκε προσωπικά από την επιχειρηματική δραστηριότητα του Χάντερ.

Ο Χάντερ Μπάιντεν δεν ανέλαβε ποτέ κάποια θέση στον Λευκό Οίκο ή στην προεκλογική εκστρατεία του πατέρα του. Από πλευράς του, ο Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι δεν συζητούσε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του στο εξωτερικό και ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης διαθέτει απόλυτη ανεξαρτησία για να διεξάγει οποιαδήποτε έρευνα εναντίον μελών της οικογένειάς του.

Ο Τραμπ και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έκαναν λόγο για «σύγκρουση συμφερόντων» επειδή ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Burisma την εποχή που ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Τον Ιούλιο του 2020, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο Τραμπ του ζήτησε να ερευνήσει η κυβέρνησή του τον Τζο και τον Χάντερ Μπάιντεν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Η υπόθεση αυτή στάθηκε αφορμή για τη μία από τις δύο παραπομπές του Τραμπ σε δίκη, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης του Κογκρέσου. Η Γερουσία τελικά τον αθώωσε.