Μία αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο της Ουκρανίας πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθεί νέα βοήθεια από την αμερικανική στην ουκρανική πλευρά. Μάλιστα, όπως είπε, αναμένεται να είναι «συνολικού ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων» για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να δώσουν στην Ουκρανία τα μέσα για να γράψει το δικό της μέλλον... Σήμερα ανακοινώνουμε νέα βοήθεια συνολικού ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε η νέα αμερικανική βοήθεια θα ενισχύσει περισσότερο την ουκρανική αντεπίθεση: «Η πρόοδος στην αντεπίθεση που είναι σε εξέλιξη έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή η νέα βοήθεια θα συμβάλει ώστε να της δοθεί νέα ώθηση».

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα υπενθύμισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι «η αμερικανική βοήθεια δεν είναι φιλανθρωπία. Σήμερα, χάρη στους εταίρους μας, η Ουκρανία εμποδίζει τη ρωσική επιθετικότητα». Επίσης, επεσήμανε: «Δεν θα ζητήσουμε ποτέ την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία».

«Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας, δεν θα τον αντιμετωπίσουμε μόνοι μας»

Για την επίσκεψη-έκπληξη του Μπλίνκεν στην ουκρανική πρωτεύουσα μίλησε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατά τη συνάντησή τους προειδοποίησε για έναν «δύσκολο χειμώνα» που έρχεται στη χώρα του: «Μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας. Αλλά είμαστε χαρούμενοι που δεν θα τον αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Θα τον αντιμετωπίσουμε μαζί με τους εταίρους μας».

Τέλος, να σημειωθεί ότι ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βοήθειά τους στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος ήταν συστηματικά στόχος ρωσικών βομβαρδισμών, με ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που μπορεί να σκεφτεί κανείς να είναι η Ζαπορίζια.