Ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να άρει τον περιορισμό που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν για την προμήθεια βομβών βάρους 1.000 κιλών στο Ισράηλ, μετέδωσε σήμερα ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Η άρση της απαγόρευσης ήταν ευρέως αναμενόμενη. Ο Μπάιντεν την είχε επιβάλει επειδή ανησυχούσε για τις επιπτώσεις που θα είχαν οι βόμβες αυτές στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Από την άλλη, ο Τραμπ έχει δηλώσει την με κάθε τρόπο στήριξή του στο Ισραήλ και στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Χαμάς. Μάλιστα, σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε πως «παγώνει» κάθε βοηθεία προς το εξωτερικό με εξαίρεση την επισιτιστική και την οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Η απόφαση αυτή θα διαρκέσει έως ότου επανεξεταστούν όλα τα προγράμματα παροχής οικονομικής βοήθειας προς το εξωτερικό, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν θα δεσμευτούν κεφάλαια (…) για νέες χορηγήσεις ή παρατάσεις αν δεν έχουν επανεξεταστεί και εγκριθεί», βάσει του προγράμματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται στο εσωτερικό έγγραφο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η επείγουσα επισιτιστική βοήθεια επίσης εξαιρείται, ωστόσο το κείμενο δεν κάνει καμιά αναφορά στην Ουκρανία, η οποία λάμβανε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δισεκατομμύρια δολάρια για να αμύνεται έναντι της Ρωσίας, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως παγώνει επίσης.
Το έγγραφο βασίζεται σε εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, διατάσσοντας το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό για 90 ημέρες. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος συγκαταλέγονται στις χώρες που λαμβάνουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.
Στο εσωτερικό έγγραφο, ο νέος επιικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρει πως είναι αδύνατο για τη νέα κυβέρνηση να αποτιμήσει αν όλες οι δεσμεύσεις για βοήθεια «δεν είναι διπλές, είναι αποτελεσματικές και συμμορφώνονται προς την εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ».
Στο διάταγμά του τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως «η βιομηχανία και η γραφειοκρατία της βοήθειας των ΗΠΑ στο εξωτερικό δεν ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά συμφέροντα και, σε πολλές περιπτώσεις, αντιτίθενται στις αμερικανικές αξίες».