Ισραήλ: Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάςπαρέδωσε χτες (25/1) τέσσερις Ισραηλινές στρατιωτίνες που είχε συλλάβει ως ομήρους.

Από την άλλη, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι απελευθέρωσε 200 Παλαιστίνιους κρατούμενους, βάσει συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που είχε σκοπό να τελειώσει ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από 15 μήνες στη Γάζα.

Μετά την απελευθέρωση, άρχισε να αναδύεται η ζοφερή πραγματικότητα για τις συνθήκες που ζούσαν οι όμηροι. Οι τέσσερις γυναίκες μοιράστηκαν τις οδυνηρές τους εμπειρίες κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, όπου υπέφεραν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Η ανταλλαγή του Σαββάτου θύμισε στιγμιότυπο από ταινία όταν οι τέσσερις όμηροι βγήκαν από τα αυτοκίνητα και μεταφέρθηκαν από μασκοφόρους ένοπλους σε μια σκηνή που είχε στηθεί στο κέντρο της πλατείας, όπου λίγο νωρίτερα ένας αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού υπέγραφε τα έγγραφα «απελευθέρωσης» με έναν μαχητή της Χαμάς.

Άρνηση Βασικών Αναγκών

Οι τέσσερις νεαρές γυναίκες — όμηροι η Karina Ariev, 20 ετών, η Daniella Gilboa, 20 ετών, η Naama Levy, 20 ετών και η Liri Albag, 19 ετών αποκάλυψαν ότι κρατούνταν αιχμάλωτες σε ανθυγιεινές συνθήκες για μήνες και συχνά δεν είχαν ούτε τις βασικές ανάγκες όπως είναι το μπάνιο.

Καταναγκαστική εργασία και κατάχρηση

Παράλληλα με τη σωματική ταλαιπωρία, οι όμηροι έπρεπε να ετοιμάζουν το φαγητό για τους απαγωγείς της Χαμάς και να καθαρίζουν τις τουαλέτες. Τους απαγορευόταν επίσης να εκφράσουν συναισθήματα, όπως το κλάμα ή τον πόνο.

Στιγμές Ελπίδας Εν μέσω Αιχμαλωσίας

Παρά τη φρίκη, οι όμηροι περνούσαν χρόνο με τα παιδιά των μαχητών της Χαμάς, παίζοντας μαζί τους, ενώ άλλοι έμαθαν αραβικά κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.

Όλη αυτή η εμπειρία υπογραμμίζει τη σκληρή μεταχείριση που υπέστησαν οι όμηροι, αποκαλύπτοντας τις σκληρές συνθήκες που βίωσαν καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γάζα.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι περισσότεροι από 47.200 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Με πληροφορίες από BBC και Times of Israel