Ενατικά παρακολουθούν οι υγειονομικές αρχές στην Ελλαδα την ανοδική τάση που καταγράφουν τα περιστατικά ιλαράς, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων στην Ευρώπη. 

Από τις αρχές του χρόνου έχουν επιβεβαιωθεί έξι ύποπτα κρούσματα στην χώρα μας και αναμένονται τα αποτελέσματα της φυλογενετικής ανάλυσης για να προσδιορισθούν με ακρίβεια οι πύλες εισόδου του ιού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε 41 ευρωπαϊκά κράτη το 2022 σημειώθηκαν 941 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς, ενώ το 2023 ο αριθμός ανήλθε στα 42.200.

Η Ρουμανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία κατέγραψαν 1.078, 101, 73 και 39 κρούσματα, αντίστοιχα. Στην χώρα μας, από το 2020 έως και το 2023 δεν επιβεβαιώθηκε κανένα κρούσμα ιλαράς. Το 2024, και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκαν έξι ύποπτα κρούσματα, ένα από την Θεσσαλονίκη, τέσσερα από τα Χανιά και ένα από την Αθήνα.