Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την συμπερίληψη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επιχείρησης «Αμάλθεια» και της πρωτοβουλίας για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα.

«Όλοι οι αρχηγοί κρατών χαιρέτισαν την πρωτοβουλία και θεωρώ ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Αναδεικνύει κάτι που προσπαθούσαμε εδώ και καιρό» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. 

Ο πρόεδρος της Κύπρου μίλησε για τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και είπε ότι συζήτησαν και «τα επόμενα βήματα και ελπίζω σύντομα, εντός του Απριλίου να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις, οι οποίες θα βοηθήσουν να δούμε πόσο κοντά είμαστε στην επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Για τη συμπερίληψη των ευρωτουρκικών σχέσεων στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα και ελπίζουμε να υπάρξει μια θετική κατάληξη» και πρόσθεσε ΄ότι «περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος θέλουμε να δούμε θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά που περνούν και μέσα από το Κυπριακό, μέσα από μια βήμα με βήμα προσέγγιση».

«Προσεγγίστηκα εχθές και από άλλους αρχηγούς κρατών μελών, όπως για παράδειγμα τον Γάλλο πρόεδρο που ενδιαφέρεται και για τα ευρωτουρκικά και για το Κυπριακό. Ζήτησε να τον ενημερώσω για τις διαβουλεύσεις με τη Γερμανία. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί σήμερα και αναλόγως είτε θα υπάρξει κάτι στο τραπέζι είτε σε ένα επόμενο συμβούλιο. Έχουμε και τον Απρίλιο συμβούλιο αλλά να δούμε. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα» υπογράμμισε.