Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών υποχώρησε τον Μάιο ο πληθωρισμός στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, παρά την παρατεταμένη κρίση στον Κόλπο. 

Αυτό καταγράφει νεότερη μηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ αποτελούν μία ακόμα ένδειξη ότι ο ευρύτερος πληθωρισμός τροφοδοτείται από τις εξωγενείς ανατιμήσεις στην ενέργεια, ενώ η διάχυση της κρίσης στην ευρύτερη ελληνική αγορά είναι συγκρατημένη.

Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 1,14% σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο, που συνιστά σημαντική επιβράδυνση, καθώς ο αντίστοιχος δείκτης τον Απρίλιο είχε υπολογιστεί στο 2,23%. Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Απρίλιο, οι ανατιμήσεις συγκρατήθηκαν στο 0,29%.

Οι μετρήσεις του ΙΕΛΚΑ αποτελούν ακόμα μία ένδειξη ότι η άνοδος στο κόστος ζωής των ελληνικών νοικοκυριών οφείλεται πρωτίστως στην εξωγενή αύξηση των τιμών των πετρελαιοειδών, ειδικά των καυσίμων, χωρίς να έχει υπάρχει ευρεία διάχυση στην υπόλοιπη αγορά, της οποίας τα σούπερ μάρκετ αποτελούν σημαντικό μέρος.

Κύριος πληθωριστικός παράγοντας στα σούπερ μάρκετ τον Μάιο ήταν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία ανατιμήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 11,96% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα, εξέλιξη που το ΙΕΛΚΑ αποδίδει σε κακοκαιρίες που εκδηλώθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους και στην «καθυστέρηση στη νέα σοδειά των εποχικών ειδών». Εάν μάλιστα δεν συνυπολογιστεί η συγκυριακή αύξηση της τιμής των νωπών φρούτων και λαχανικών, ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Μάιο θα ήταν μόλις 0,45%.

Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στα κατεψυγμένα είδη (-4,37%). Αξιοσημείωτες υποχωρήσεις σημειώθηκαν, δε, στις τιμές ειδών υγιεινής και καθαριότητας, που παραδοσιακά είναι ακριβότερα, γεγονός που συνέβαλε στην επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, τόσο στην κατηγορία των απορρυπαντικών και ειδών καθαρισμού όσο και στα χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής οι τιμές μειώθηκαν κατά περισσότερο από 1,4%.

Η αποτροπή της διάχυσης της ενεργειακής κρίσης στην αλυσίδα μεταφορών και παραγωγής αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα αυξημένα κόστη θα μετακυληθούν σε μεγάλο βαθμό στους τελικούς καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των μέτρων στήριξης του εισοδήματος, όπως η καταβολή επιδόματος 150 ευρώ για κάθε εξαρτημένο τέκνο τον Ιούνιο, η διεύρυνση των κριτηρίων για επιστροφή ενός ενοικίου το Νοέμβριο και η νέα ρύθμιση χρεών σε έως 72 δόσεις, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία τον Ιούνιο, με 15 λεπτά ανά λίτρο.

Μειώσεις

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία τα του ΕΛΚΑ, οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών τον Μάιο 2026 σε σχέση με τον Μάιο 2025 καταγράφονται στις κατηγορίες:

Κατεψυγμένα: -4,37%

Τροφές και είδη για κατοικίδια: -3,20%

Ζύμες νωπές και κατεψυγμένες: -1,92%

Απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού: -1,42%

Χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής: -1,41%

Αυξήσεις

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τον Μάιο 2026 σε σχέση με τον Μάιο 2025 καταγράφονται στις κατηγορίες:

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: +8,59%

Βρεφικές και παιδικές τροφές: +5,05%

Αλλαντικά: +4,14%

Φρέσκα Κρέατα: +3,64%

Έτοιμα γεύματα: +3,64%.