Ο σκοτεινός κόσμος της... ξαπλώστρας με τη βοήθεια του διαδικτυακού τελάλη του Facebook φαίνεται να είναι ο σκηνοθέτης όλης της ιστορίας στην παραλία της Ρόδου, με τις εικόνες και τα ανάλογα σχόλια που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου από το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου. Ο νεαρός σερβιτόρος φαίνεται να σερβίρει πελάτες που είναι ξαπλωμένοι σε «καρφωμένες» στη θάλασσα μίνι πλατφόρμες, με μαξιλάρες και μικρά τραπεζάκια, ενώ το νερό φτάνει ή και ξεπερνά τη μέση του. Και όταν λέμε υπόκοσμος, εννοούμε εκείνη την αθέατη πλευρά της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, όπου πρώτα έρχεται η ιδέα και μετά η νομιμοποίησή της, όσο εξευτελιστική –αν και κατά τ’ άλλα νόμιμη– είναι για τον εργαζόμενο.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Για το περιστατικό υπήρξε άμεση και, μάλιστα, διπλή αντίδραση της κυβέρνησης, ενώ μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής γίνονταν ενέργειες με σκοπό τη διαπίστωση ή όχι των πληροφοριών που έφεραν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία να είναι εκμισθωτής του κυλικείου της Βουλής κατά την περίοδο 2016-2019. Το ερώτημα είναι, βέβαια, για ποιον λόγο να χρειάζεται η επέμβαση δύο υπουργών της κυβέρνησης για τη διερεύνηση αυτού του περιστατικού. Το ίδιο ακριβώς χρειάστηκε να γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αυτή τη φορά, και στην περίπτωση της 19χρονης Ραφαέλας, η οποία πάσχει από μία σπάνια μορφή καρκίνου, ενώ κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν δεχόταν να την εισαγάγει. Μετά την παρέμβαση, η νεαρή κοπέλα νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Έλεγχος της επιχείρησης

Οσον αφορά το περιστατικό στη Ρόδο, ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παρενέβησαν ακαριαίως μόλις έγινε γνωστό στα social media. «Για το γνωστό περιστατικό στη Ρόδο έγινε ήδη επικοινωνία μου με τον ΣΕΠΕ και θα υπάρξουν οι αναγκαίοι έλεγχοι», έγραψε στο Twitter o κ. Γεωργιάδης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανήρτησε το εξής: «Για το περιστατικό της Ρόδου δόθηκε εντολή στο Λιμενικό Σώμα να προβεί σε έλεγχο της επιχείρησης για τη νομιμότητα των κατασκευών μέσα στη θάλασσα».

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας τού εν λόγω beach bar στην παραλία Σάντα Μαρίνα στο δρόμο προς το Φαληράκι της Ρόδου πήρε θέση για το περιστατικό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Mανιφέστο», στον προσωπικό του κύκλο έλεγε διαρκώς ότι «όλοι βρήκαν να πουν για τον σερβιτόρο που ουδείς τον ανάγκασε να κάνει κάτι τέτοιο, ο ίδιος είπε πως θα το κάνει γιατί θα έπαιρνε πολύ υψηλό φιλοδώρημα. Για τον μάγειρά μου, που μαγειρεύει στους 52 βαθμούς, κανείς δεν λέει τίποτα». Πρόκειται για τον ιδιαιτέρως γνωστό επιχειρηματία εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης, Μ.Μ., ο οποίος διατηρεί αρκετά μαγαζιά σε διάφορα σημεία του νησιού, ενώ αποδίδει το θόρυβο που δημιουργήθηκε σε ανταγωνιστικά συμφέροντα.

«Ήθελε το κακό μου...»

Ο επιχειρηματίας, μίλησε, μάλιστα και στην τηλεόραση του Open: «Είμαι επιχειρηματίας 27 χρόνια, ποτέ δεν είχα καταγγελία, όλοι ζητούν να έρθουν να δουλέψουν στα μαγαζιά μου. Είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο με το ζόρι ο εργαζόμενος; Πέντε χρόνια είναι εργαζόμενός μου. Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε αυτό για να πάρει τα τυχερά του. Το παιδί αυτό παίρνει 3.000 ευρώ το μήνα και αν ο πελάτης τού έταξε γερό πουρμπουάρ, μπήκε για να το πάρει. Η στολή αυτή είναι αδιάβροχη, αλλά γνωρίζω ότι το βίντεο το δημοσίευσε ψεύτικο προφίλ ανταγωνιστή που ήθελε να μου κάνει κακό και να στιγματιστεί η επιχείρησή μου. Ηρθαν 10 επιθεωρητές και τα βρήκαν όλα νόμιμα. Οσο για τα τραπεζάκια, μπαίνουν και βγαίνουν, δεν είναι κατάχρηση. Ρώτησαν οι επιθεωρητές τους εργαζομένους αν τους αναγκάζω να μπαίνουν στη θάλασσα και εκείνοι τούς είπαν πως το κάνουν για καλύτερο πουρμπουάρ. Δεν θέλω να κάνω άλλη δήλωση, αλλά και ο εργαζόμενός μου τα ίδια θα σας πει».

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου Αθανάσιος Σταμούλης και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος θα βρεθούν ενώπιον του εισαγγελέα ώστε να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για το περιστατικό. Και οι δύο αναμένεται να καταθέσουν το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους, ενώ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια ελέγχου που έκανε το τοπικό κλιμάκιο του ΣΕΠΕ στην επιχείρηση όπου εργάζεται ο σερβιτόρος, δεν βρέθηκε κάτι παράνομο.