Για τη μετάβαση της Ελλάδας στη νέα εποχή, μετά την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και στις δυνατότητες συμμαχιών στη Λατινική Αμερική αναφέρθηκε ο Ιάσων Πιπίνης. Ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού μας μίλησε για τις ελληνικές κοινότητες που υπάρχουν κυρίως σε Αργεντινή και Βραζιλία, κατέδειξε τις προοπτικές που μπορούν να δημιουργηθούν σε εμπορικό επίπεδο, αλλά και τα οφέλη για το τουριστικό άνοιγμα σε νέες αγορές.
Στη Βίκυ Πολύζου
Ποιες προοπτικές ανοίγονται για την Ελλάδα μετά και την τυπική έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας;
Η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σηματοδοτεί το τέλος μιας κακής εποχής. Σηματοδοτεί τη μετάβαση στη νέα Ελλάδα που όλοι θέλουμε, μακριά από τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν στα μνημόνια, αλλά και στον λαϊκισμό που ακολούθησε, ο οποίος έφερε πρόσθετα δεινά στον τόπο. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι συνέβη· πρέπει να διδαχθούμε από αυτήν την οδυνηρή εμπειρία για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που καβάλησε το κύμα της οργής για να εξαπατήσει τους πολίτες, υποσχόμενος εύκολες λύσεις, σκίσιμο μνημονίων και μείωση των φόρων. Αντί αυτών, όμως, έφερε ένα νέο αχρείαστο μνημόνιο, νέους φόρους, κλείσιμο τραπεζών και ένα διχαστικό δημοψήφισμα. Πρέπει να μάθουμε, επιτέλους, ότι κανένας λαϊκιστής δεν έχει μαγικό ραβδί για να λύνει τα προβλήματα. Τα προβλήματα λύνονται με σχέδιο, σοβαρότητα, αξιοπιστία – όχι με λαϊκισμό. Οι λαϊκιστές υπονομεύουν ακόμη και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε τη θλιβερή εμπειρία των φασιστών, που εκμεταλλεύτηκαν την κρίση και κατάφεραν να μπουν στη Βουλή. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε ότι μπορεί να διαχειρίζεται κρίσιμες καταστάσεις και να λύνει τα προβλήματα με υπευθυνότητα. Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί, αναμφισβήτητα, ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα περίοδο ευημερίας. Η ψηφιακή μεταρρύθμιση είναι ένα παράδειγμα. Στον οικονομικό τομέα, η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι μειώσεις φόρων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της ανεργίας κατά 5 μονάδες από το 2019, είναι ορισμένα ακόμη παραδείγματα. Οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη είναι μεγάλες, αρκεί να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, όπως είναι οι σπατάλες πέρα από τις αντοχές μας.
Δημιουργούνται προϋποθέσεις και για εμπορικές συνεργασίες με χώρες της Λατινικής Αμερικής;
Ως ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής, έχω βασικό αντικείμενο να συμβάλλω στην αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τη Λατινική Αμερική. Πρόκειται για μια άγνωστη, έως τώρα, γεωγραφική περιοχή, η οποία παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες και στον εμπορικό τομέα. Η αγορά της Λατινικής Αμερικής, των 600 εκατομμυρίων κατοίκων, προσφέρει ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους, όπως τρόφιμα, φάρμακα, ακόμη και για εταιρείες που ασχολούνται με τις κατασκευές. Τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί επιχειρηματική αποστολή από τον ΕΒΕΑ σε έξι λατινοαμερικανικές χώρες. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς το ενδιαφέρον για συνεργασία είναι μεγάλο και από την πλευρά τους.
Τι οφέλη μπορεί να έχει η Ελλάδα από τη βελτίωση των σχέσεων με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού;
Στη Λατινική Αμερική έχουμε πολύτιμους συμμάχους. Χρειαζόμαστε τη στήριξή τους και σε ψηφίσματα σε διεθνείς οργανισμούς. Μην ξεχνάτε ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δύο θέσεις καταλαμβάνουν πάντα χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Από πλευράς μου, στην πρόσφατη επίσκεψή μου σε λατινοαμερικανικές χώρες, έθεσα στους υπουργούς, με τους οποίους συναντήθηκα, και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Από την προσέγγισή μας με τη Λατινική Αμερική η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει τεράστια οφέλη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του τόσο για την αναβάθμιση των πολιτικών μας σχέσεων όσο και για τη συνεργασία μας με τις λατινοαμερικανικές χώρες στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει επίσης δηλώσει πως η αναβάθμιση των σχέσεών μας με τη Λατινική Αμερική αποτελεί προτεραιότητα. Θυμίζω επίσης ότι στη Λατινική Αμερική διαβιούν μεγάλες ελληνικές κοινότητες, κυρίως στην Αργεντινή και τη Βραζιλία. Ο κ. Μητσοτάκης πριν από έναν χρόνο είχε πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τις ομογενειακές οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής. Πέρυσι επίσης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η «Ημέρα Λατινικής Αμερικής» υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, όπου μεταδόθηκε και μήνυμα του πρωθυπουργού. Ανάλογη εκδήλωση προγραμματίζεται και για φέτος το φθινόπωρο.
Γιατί δεν έχει δοθεί έως τώρα ιδιαίτερη σημασία σε ανοίγματα προς τη Λατινική Αμερική;
Μέχρι τώρα καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε εργαστεί με μεθοδικότητα για την αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τη Λατινική Αμερική. Νομίζω ότι ένας λόγος, πιθανώς, είναι και ορισμένα αρνητικά στερεότυπα που υπάρχουν για την περιοχή, τα οποία όμως δεν ισχύουν. Με τη Λατινική Αμερική μοιραζόμαστε κοινές αξίες, η δημοκρατία έχει ισχυροποιηθεί και είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες είναι ιδιαίτερα φιλέλληνες. Ενας άλλος τομέας στον οποίον εργαζόμαστε είναι εκείνος του τουρισμού. Την περασμένη άνοιξη άνοιξε γραφείο του ΕΟΤ στη Μαδρίτη με στόχο την αγορά της Λατινικής Αμερικής, ενώ έχει ενισχυθεί και η αεροπορική σύνδεση με την περιοχή. Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ο αριθμός Λατινοαμερικανών τουριστών στη χώρα μας.
Οι ρίζες σας κρατούν από τη Μυτιλήνη. Ποια είναι η κατάσταση στο νησί; Ρωτώ επειδή η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό…
Η καταγωγή μου είναι από τον Μεσότοπο της Λέσβου. Εκεί είναι το σπίτι μου, εκεί ζει η οικογένειά μου. Η Λέσβος είναι ένας τόπος με μεγάλη και πλούσια παράδοση, φιλόξενους ανθρώπους, υπέροχη γαστρονομία, με φυσικές ομορφιές και ασφαλώς με το μοναδικό στον κόσμο Απολιθωμένο Δάσος του Σιγρίου. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποσυμφορήσει το νησί και αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά βάσει σχεδίου. Στη Λέσβο έχουν παραμείνει ελάχιστοι μετανάστες. Αυτό είναι ένα επίτευγμα. Ομως, η Τουρκία, όπως αναφέρετε, εξακολουθεί να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και για αυτόν τον λόγο πρέπει πάντα να επαγρυπνούμε. Τελικά… η θάλασσα έχει σύνορα, σε αντίθεση με όσα δήλωνε στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας. Η κυβέρνηση φυλάττει τα σύνορα της χώρας και ταυτόχρονα δείχνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.
Υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης στη Λέσβο; Την τελευταία δεκαετία και λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, ακόμα και ο τουρισμός πέρασε σε δεύτερη μοίρα…
Στη Λέσβο το τουριστικό προϊόν απαξιώθηκε σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πολιτικής ανοικτών συνόρων και του «κολαστηρίου της Μόριας», που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η αλήθεια. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαχειρίστηκε την κατάσταση με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα και το νησί αποσυμφορήθηκε. Ωστόσο, η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση έχει αφήσει ανοικτές «πληγές». Το τουριστικό προϊόν της Λέσβου δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι δεν έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός στο νησί. Οπως είναι η ολοκλήρωση του λιμανιού στο Σίγρι και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Θεσσαλονίκη. Μένουν όμως ακόμη να γίνουν πολλά. Εγώ πιστεύω πως για να ανακάμψει ο τουρισμός στη Λέσβο θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς, δήμοι και περιφέρεια, αλλά και ο ΕΟΤ να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν σε ενιαία καμπάνια, με ένα σλόγκαν και μια κοινή στόχευση, σε βάθος πενταετίας, που θα διαχειριστούν επαγγελματίες και έμπειροι μάνατζερ και όχι κάποιος υπάλληλος, σε κάποιο γραφείο στη Μυτιλήνη. Επίσης θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο νησί, όπως είναι ο γεωτουρισμός και ο θρησκευτικός τουρισμός.
Αρα, μπορεί να δούμε τον Ιάσονα Πιπίνη να ασχολείται πιο ενεργά με τα κοινά της Λέσβου;
Με τα πράγματα της Λέσβου, την οποία αγαπώ, ασχολούμαι εδώ και πολύ καιρό. Τα τελευταία χρόνια ως στενός συνεργάτης του κ. πρωθυπουργού, προηγουμένως ως δημοσιογράφος, άλλοτε πιο διακριτικά, τελευταία περισσότερο εμφανώς. Στον βαθμό που μπορώ, συμβάλλω κι εγώ ώστε να δρομολογηθούν λύσεις σε πολλά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους. Επειδή έχει γραφτεί στον τοπικό Τύπο για την πιθανότητα να είμαι υποψήφιος βουλευτής στη Λέσβο, σας απαντώ ότι αυτό είναι κάτι που προφανώς το αποφασίζει ο πρωθυπουργός, συνεπώς δεν μου επιτρέπεται να προκαταλάβω τις αποφάσεις του. Ωστόσο, ναι, επιθυμώ να συμβάλω κι εγώ, εάν στο μέλλον έχω θεσμική αρμοδιότητα, στην αναμόρφωση της Λέσβου. Η Λέσβος έχει «πληγωθεί» και χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο αλλά και χρόνο για να αναμορφωθεί και να αποκτήσει την αίγλη που της αξίζει. Πέρα από την ανάπτυξη του τουρισμού, όμως, ένας άλλος τομέας στον οποίον πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε πολύ είναι για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες. Αν θεσμικά έχω τη δυνατότητα, θα προσπαθήσω να συμβάλω ώστε να ενισχυθούν οι δομές για ΑμεΑ στη Λέσβο, αλλά και όλοι οι άνθρωποι με αναπηρίες στο νησί να έχουν ισότιμα ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες και στα αγαθά που απολαμβάνουμε όλοι μας.
Να φοβόμαστε κάποιο θερμό επεισόδιο με την έξοδο του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» για γεωτρήσεις;
Δεν ανησυχώ. Η Ελλάδα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή και ασκεί διπλωματικές πιέσεις όταν κρίνεται απαραίτητο.
Επηρεάζει την κυβερνητική πολιτική η πόλωση από τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του;
Η νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη είναι μια υπόθεση που, όπως έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, πρέπει να διερευνήσει η Δικαιοσύνη άμεσα και σε βάθος για να μη μείνει καμία σκιά. Αυτήν την εβδομάδα, άλλωστε, δρομολογούνται και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θεωρώ ότι και από τη συζήτηση στη Βουλή θα βγουν πολλές απαντήσεις. Πιστεύω, όμως, ότι ούτε για την αντιπολίτευση είναι ωφέλιμο να συντηρήσει την τοξικότητα με αφορμή αυτό το ζήτημα. Η κυβέρνηση, παράλληλα, συνεχίζει το έργο της. Μην ξεχνάμε πως διανύουμε κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία οι επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης δυστυχώς, ως φαίνεται, θα μας απασχολήσουν αυτόν τον χειμώνα. Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα φροντίζει να μειώσει το φορτίο που υφίστανται οι καταναλωτές. Εκτιμώ ότι και στη ΔΕΘ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε θέση να ανακοινώσει παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν έτι περισσότερο τους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής του πολιτικού σχεδιασμού και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος, στο τέλος της τετραετίας.