Η είσοδος της Άννας Διαμαντοπούλου στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανατρέπει τους σχεδιασμούς της επόμενης ημέρας στα επιτελεία όλων των συνυποψήφιων της, κάτι που ήταν και φυσικό επακόλουθο. Ολοι αναμένουν τώρα κατά πόσο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου θα ανοίξουν τα χαρτιά τους, αλλά και ποια θέση θα πάρει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Χωρίς, φυσικά, να αποκλείεται και μια ένατη υποψηφιότητα-έκπληξη προσεχώς...
Γράφει ο Κώστας Κορέλλης
Η επαναφορά του Κινήματος σε τροχιά κυβερνησιμότητας, το πολιτικό στίγμα του κόμματος, η συζήτηση για την κεντροαριστερά και ο επαναπατρισμός παλαιών απογοητευμένων ψηφοφόρων, κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία, θα είναι τα «όπλα» της Άννας Διαμαντοπούλου για να αντιμετωπίσει τους ανθυποψηφίους της, η οποία αναμένεται να απευθυνθεί στο κεντροδεξιό ακροατήριο, το οποίο αυτήν την περίοδο είναι δυσαρεστημένο από τις πολιτικές εξελίξεις.
Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει έντονα τα επιτελεία των συνυποψηφίων της είναι η τακτική που θα ακολουθήσουν απέναντι στην Άννα Διαμαντοπούλου, δεδομένου ότι ακόμη και τα εξ οικείων βέλη για την πολιτική διαδρομή και την πολύχρονη απουσία της από το κόμμα είναι πολύ πιθανό να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους της παράταξης υπέρ της. Πάντως, οι επικρίσεις έχουν ήδη αρχίσει για την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η έως τώρα τακτική της παραπέμπει σ’ εκείνη που ακολουθεί ο Χάρης Δούκας, στοχεύοντας έτσι να... κοντύνει την υποψηφιότητά του.
Το πλάνο Ανδρουλάκη
Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «στοχεύσει» στους δυο πιο επίφοβους αντιπάλους του, ήτοι την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Χάρη Δούκα, με απώτερο σκοπό την αποδόμησή τους. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι «η στρατηγική Ανδρουλάκη θα ξεδιπλωθεί τον Σεπτέμβριο που είναι και ο κρίσιμος μήνας των εσωκομματικών εκλογών». Πάντως, το πρώτο δείγμα της στρατηγικής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διαφάνηκε και από την δημόσια τοποθέτησή του όπου χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά, όπως συνέπεια και δέσμευση πως την επόμενη ημέρα θα παραμείνουν όλοι στρατιώτες του κόμματος.
Επιχειρώντας να στρέψει τα βέλη του προς τους Χάρη Δούκα και Αννα Διαμαντοπούλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «όλοι όσοι ανακοινώσουν (ή ανακοίνωσαν) την υποψηφιότητά τους θα κριθούν από τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης και για την προσφορά τους και για τη συνέπειά τους. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι υποψήφιοι την επόμενη μέρα να σεβαστούν το αποτέλεσμα, να μείνουν, να αγωνιστούν και να είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ», είπε.
Αυτό που παρέλειψε να αποσαφηνίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως του καταλογίζουν στελέχη του Κινήματος, είναι εάν η σχετική διατύπωση δεσμεύει και τον ίδιο. «Γιατί δεν δεσμεύεται και ο ίδιος δημόσια για αυτά που καλεί τους συνυποψηφίους του να πράξουν», διερωτώνται εύλογα στο ενδεχόμενο να μην εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ακόμη και να μην είναι στον δεύτερο κρίσιμο γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας.
Πάντως, είναι βέβαιο ότι η στρατηγική Ανδρουλάκη κινείται στη λογική των αλλεπάλληλων κρούσεων προς την Αννα Διαμαντοπούλου, προκειμένου να αναπτύσσει τη θέση της απαντώντας στο ερώτημα: «Εάν η Νέα Δημοκρατία βγει πρώτη αλλά όχι αυτοδύναμη στις επόμενες εθνικές εκλογές, θα δεχθεί να συγκυβερνήσει με τον Κυριάκο
Μητσοτάκη;»
Ο Χάρης Δούκας καλεί επανειλημμένα «όλους τους υποψηφίους να τοποθετηθούν για τη σχέση που θέλουν με τη Νέα Δημοκρατία» διότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θέλει ένα ΠΑΣΟΚ-δεκανίκι της «γαλάζιας» παράταξης. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η τακτική Δούκα δεν επικεντρώνεται στο πρόσωπο, αλλά κυρίως στις πολιτικές που πρεσβεύει ο κάθε υποψήφιος, απορρίπτοντας συλλήβδην τη λογική της «ανορθόδοξης κομματικής αντιπαράθεσης και των αιχμών». «Ο Χάρης Δούκας δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική του. Την ξεδίπλωσε από την πρώτη στιγμή και έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα της πολιτικής πλατφόρμας και των θέσεων που πρεσβεύει απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, έχει αναπτύξει τη θεωρία του για το πώς μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων», τονίζουν με έμφαση στελέχη που τον γνωρίζουν καλά, προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές θέσεις του είναι πάγιες και αταλάντευτες και δεν επηρεάζονται από καμία υποψηφιότητα, που είναι ευπρόσδεκτη».
Σχέδια επί χάρτου...
Παράλληλα, το επιτελείο και το δίκτυο του Παύλου Γερουλάνου σε όλη τη χώρα υποστηρίζουν ότι «δεν αποκλίνουν από τον στόχο τους». Συνεχίζουν τις οργανωτικές συσκέψεις στελεχών – όπως ήταν η μαζική συνάντηση 150 στελεχών πυρήνων στην Αττική, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. «Αντίπαλός μας είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, όχι οι συνυποψήφιοί μας» και «σε αυτήν την εκλογική μάχη δεν κοιτάζουμε δίπλα, κοιτάζουμε μπροστά, γιατί οι εσωκομματικές εκλογές είναι ένας σταθμός. Ο στόχος είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές και η νίκη του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να αναγεννηθεί το ΠΑΣΟΚ, για να αναγεννηθεί η Ελλάδα», σχολιάζουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Παύλο Γερουλάνο.
Ο Μιχάλης Κατρίνης, αντιθέτως, κάνει ευθεία επίθεση στην πρώην υπουργό και Ευρωπαία επίτροπο, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου σε ερώτηση σχετικά με την κάθοδο της Αννας Διαμαντοπούλου απάντησε πως είναι καλοδεχούμενες όλες οι υποψηφιότητες, καθώς «προσφέρουν πλούτο».
Παράλληλα, η Μιλένα Αποστολάκη αναδεικνύει τον στόχο της να επανακτήσει το ΠΑΣΟΚ τον μαχητικό και διεκδικητικό χαρακτήρα του, ώστε να αποτελέσει την εναλλακτική πλειοψηφική λύση για μία προοδευτική διακυβέρνηση.