Μια επίσκεψη που ξεπέρασε τα όρια μιας απλής πολιτιστικής ανταλλαγής και μετατράπηκε σε γιορτή του ελληνισμού και της ιστορικής συνέχειας έλαβε χώρα πρόσφατα στην Αθήνα, με πρωταγωνιστές παιδιά από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Η πρωτοβουλία, που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημόσιας διπλωματίας και της στήριξης του Απόδημου Ελληνισμού, αγκαλιάστηκε με θέρμη από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Λοβέρδο, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό της αποστολής από την πρώτη στιγμή.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε ένα ταξίδι γεμάτο νόημα, όπου πολιτισμός και γλώσσα ενώθηκαν με τον πιο φυσικό τρόπο, αναδεικνύοντας τις άρρηκτες σχέσεις που διατηρεί ο ελληνισμός με τις περιοχές της Κάτω Ιταλίας – μια ζωντανή προέκταση της ιστορικής Μεγάλης Ελλάδας.

Τα παιδιά, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την «καρδιά» της ελληνικής πολιτείας και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης, τη Βουλή των Ελλήνων και την Προεδρική Φρουρά, ενώ γνώρισαν και σύγχρονες πολιτιστικές και αθλητικές δομές, μετατρέποντας την επίσκεψη σε μια εμπειρία ουσιαστικής σύνδεσης με τη σημερινή Ελλάδα, πέρα από αφηγήσεις και σύμβολα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη της αποστολής στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Α’ Γραμματέα της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, κ. Alberto Amadei, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της για τις ελληνοϊταλικές πολιτιστικές σχέσεις.

Καθοριστική για την υλοποίηση του προγράμματος υπήρξε η στήριξη της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει στις Μινωικές Γραμμές και τις Grimaldi Lines, που εξασφάλισαν με συνέπεια και προθυμία τη μεταφορά των παιδιών από και προς την Ιταλία.

Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή της Λεοντείου Σχολής Αθηνών, η οποία προσέφερε μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας και φιλοξένησε την αποστολή, αναλαμβάνοντας τον εκπαιδευτικό πυρήνα του προγράμματος. Στήριξη παρείχε και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, συμβάλλοντας στην επιτυχία της πρωτοβουλίας.

Ο Γιάννης Λοβέρδος, κλείνοντας την αναφορά του στη δράση, υπογράμμισε με έμφαση: «Η συγκεκριμένη εμπειρία επιβεβαιώνει πόσα μπορούμε να πετύχουμε όταν ο πολιτισμός γίνεται γέφυρα διαλόγου, συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού».