Από το πρώτο του ταξίδι με την ιδιότητα του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον απόδημο Ελληνισμό, επέστρεψε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο Γιάννης Λοβέρδος.
Κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη έγινε δεκτός από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, συνάντηση κατά την οποία έγινε εκτενής αναφορά στην ενότητα των απανταχού Ελλήνων. Επέστρεψε στην Αθήνα με μηνύματα της ελληνικής ομογένειας και παρουσιάζει στο «Μανιφέστο» τις σημαντικές επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ.
Κύριε υπουργέ, με ποια μηνύματα των Ελλήνων ομογενών μας επιστρέψατε από την επίσημη επίσκεψή σας στη Νέα Υόρκη;
Με τη νέα μου ιδιότητα ως υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό, δέχτηκα με μεγάλη τιμή και σεβασμό την πρόταση της ελληνικής κοινότητας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ να παρευρεθώ στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το ταξίδι μου στη Νέα Υόρκη, στη Νέα Υερσέη και τη Φιλαδέλφεια έγινε σε μια στιγμή που ο ελληνισμός της διασποράς ανθεί. Κι όχι μόνο στις ΗΠΑ. Παντού οι ελληνικές κοινότητες ακμάζουν επιχειρηματικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ακαδημαϊκά. Έλληνες του εξωτερικού διαπρέπουν σε όλους τους τομείς στις χώρες που επέλεξαν ως νέους προορισμούς τους για να εγκατασταθούν και να οικοδομήσουν μια νέα ζωή, κρατώντας ψηλά τις αξίες του πολιτισμού μας, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας, τη γλώσσα μας και, φυσικά, την ορθοδοξία. Επιθυμούν να κτίσουν ακόμα πιο στέρεες κι ισχυρές γέφυρες με το εθνικό κέντρο, τη μητέρα πατρίδα.
Κι αυτό είναι το όραμά μου για τις νέες αρμοδιότητές μου που μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός, με την εντολή του να οικοδομήσουμε τις γέφυρες που θα ενώνουν τον οικουμενικό ελληνισμό, όπου κι αν αυτός βρίσκεται. Στις ΗΠΑ διαπίστωσα τον ισχυρό δεσμό μας κι αυτό τον δεσμό έχουμε χρέος στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών να τον καταστήσουμε ισχυρότερο. Με μεγάλη συγκίνηση πληροφορήθηκα από τον πρέσβη μας στην Αυστραλία ότι κορυφαίος δικαστής στη Παπούα-Νέα Γουινέα ανακηρύχθηκε ένας Έλληνας. Αυτό δείχνει τη δύναμη του απόδημου ελληνισμού.
Ησασταν εκεί όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε τους δασμούς. Τι κλίμα επικρατεί στην ελληνική κοινότητα;
Πράγματι, όταν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών βρισκόμουν στη Νέα Υόρκη, όπου, όπως σε όλο τον κόσμο, επικράτησε ένας έντονος προβληματισμός καθώς είναι σαφές ότι μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο αβεβαιότητας και ρευστότητας. Ο προστατευτισμός επανέρχεται με τρόπο που ακόμα δεν είναι σαφής και δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει. Η αβεβαιότητα δεν κάνει καλό στην οικονομία. Και αυτό φάνηκε από τις αρνητικές αντιδράσεις των χρηματιστηρίων.
Η ρευστότητα που επικρατεί, καθώς μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά, είναι βέβαιον ότι θα προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο σύστημα. Και γι’ αυτό πρέπει και στην Ελλάδα να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα. Είναι θετικό, κι αυτό αναγνωρίζεται από όλους, ότι η πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για σχέση win-win ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον πρόεδρο Τραμπ, που αναγνωρίζει στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη έναν αξιόπιστο και σοβαρό συνομιλητή. Η στρατηγική σχέση κι η φιλία με τις ΗΠΑ είναι αδιαπραγμάτευτες για την ελληνική κυβέρνηση. Και στόχος της είναι να βαθύνει ακόμα περισσότερο αυτή η σχέση και μέσα από τις διμερείς σχέσεις αλλά και μέσα από τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ.
Συναντηθήκατε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Τι σας είπε για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ στη νέα εποχή Τραμπ;
Χρέος της ελληνικής πολιτείας είναι να βρίσκεται κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία και τους θρησκευτικούς ηγέτες της. Εκτός του αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου επισκέφθηκα και τον μητροπολίτη Νέας Υερσέης και Φιλαδέλφειας, κ.κ. Απόστολο. Ξεκίνησα τις επισκέψεις μου από την Κωνσταντινούπολη, όπου είχα την τιμή και τη χαρά να έχω ιδιαίτερη συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.
Και την ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση να παρευρεθώ στον εσπερινό των Χαιρετισμών στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου ο Παναγιώτατος με τίμησε ζητώντας μου να σταθώ δίπλα του. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι σημαίνει για έναν Ελληνα ορθόδοξο να ψέλνει τον κορυφαίο ύμνο, «τη Υπερμάχω Στρατηγώ», μέσα στην Πόλη που πρωτοακούστηκε πριν από 1.400 χρόνια. Και περιμένω με ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση να μεταβώ το Μεγάλο Σάββατο στα Ιεροσόλυμα όπου θα έχω την υπέρτατη τιμή να ηγηθώ της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα μεταφέρει από τον Πανάγιο Τάφο το Αγιο Φως της Ανάστασης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα
Με ποιον τρόπο μπορούν και κυρίως θέλουν οι απόδημοι Έλληνες να στηρίξουν τη μητέρα πατρίδα;
Οι Ελληνες της διασποράς, μολονότι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των χωρών που έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν, δεν έχουν χάσει τον ισχυρό, συναισθηματικό δεσμό τους με τη μητέρα πατρίδα. Αντιθέτως. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συγκίνηση και την περηφάνια που ένιωσαν οι Έλληνες της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφειας όταν υποδέχτηκαν τους τσολιάδες μας, το άγημα της προεδρικής φρουράς που παρευρέθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του 1821.
Αυτοί οι Έλληνες που επιζητούν να τηρήσουν ισχυρές τις εθνικές τους ρίζες επιδιώκουν να προωθήσουν τις αξίες του οικουμενικού ελληνισμού στις νέες τους πατρίδες. Και σε αυτή τους την προσπάθεια το εθνικό κέντρο είναι και θα παραμείνει αρωγός τους, βοηθώντας τους να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους, τις αξίες και τις παραδόσεις μας. Ενωμένοι για τους κοινούς στόχους και την πατρίδα μας.