«Η πρακτική που απλώς σχεδιάζαμε, λέγαμε και υποσχόμασταν, έχει αντικατασταθεί από μία άλλη αντίληψη κατά την οποία τα έργα προχωρούν, τα έργα γίνονται και είναι ορατά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, είναι ορατά στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
Σημεία της Απάντησης του Υπουργού Δικαιοσύνης σε Επίκαιρη Ερώτηση για τις κτηριακές υποδομές της δικαιοσύνης
Για τις υποδομές της Δικαιοσύνης
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ένα από τα πρώτα θέματα τα οποία με έχουν απασχολήσει, είναι το πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και στην αναβάθμιση των υπαρχόντων υποδομών, αλλά βεβαίως και στην κατασκευή νέων, όπου χρειάζεται. Και από την πρώτη στιγμή τόσο εγώ όσο ο Υφυπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου βρεθήκαμε σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδος, έχουμε επισκεφθεί -θα σας έλεγα- τις περισσότερες κτηριακές υποδομές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα περισσότερα δικαστήρια, προκειμένου να έχουμε μια προσωπική άποψη.
Για την αβελτηρία της προηγούμενης κυβέρνησης
Βεβαίως θα ξεπεράσω το γεγονός ότι την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να αποδυναμώσει την ΚΤΥΠ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρώνει και να προχωράει έργα, όπως θα ξεπεράσω ενδεχομένως και το γεγονός ότι αν τα πράγματα ήταν τόσο ώριμα, όπως τα αναφέρατε νωρίτερα, ενδεχομένως θα έπρεπε να υλοποιείται ήδη το έργο. …Υπήρχε σε όλη την προηγούμενη περίοδο ένα σαφές έλλειμμα στρατηγικής που δεν έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσει κανένα σχεδόν δικαστικό μέγαρο στην επικράτεια. Αυτό αφορά και το Δικαστικό Μέγαρο του Ηρακλείου. Εμείς έχουμε οργανώσει ουσιαστικά μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική υλοποίησης όλων των έργων που πρέπει να προχωρήσουν και να εξελιχθούν με σημαντικό βαθμό προτεραιότητας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Για τη στρατηγική του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με τις κτηριακές υποδομές
Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή μέσω της ΚΤΥΠ, η οποία αυτό το χρονικό διάστημα αναδιοργανώνεται, να οργανώσουμε μία στρατηγική που υπαγορεύεται, αφενός μεν, σε μία πραγματικότητα υλοποίησης έργων και αφετέρου, στην πραγματική καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, στις αρχές Μαρτίου, λίγο πριν μπούμε στη γενική καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, κάναμε μία μεγάλη σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσία του Γενικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, ο οποίος είχε μία γενικότερη γνώση όλων αυτών, αλλά βεβαίως και της ΚΤΥΠ και προσπαθήσαμε να οργανώσουμε μία στρατηγική στη βάση της δεύτερης σκέψης που εκφράσατε χαμηλόφωνα, ότι για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα έργα πρέπει να έχουν μία γεωγραφική ενότητα. Αν δεν έχουν γεωγραφική ενότητα, δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Και θα είμαστε, δυστυχώς, εγκλωβισμένοι στη διελκυστίνδα του χρόνου, χωρίς να μπορούμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα οποία φαίνεται στον σχεδιασμό ότι μπορεί να γίνουν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό.
Για τη δημιουργία νέων υποδομών στην Πέλλα, το Ηράκλειο και την υπόλοιπη επικράτεια
Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι όλα αυτά τα έργα θα προχωρήσουν. Και θα προχωρήσουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αν και δεν νομίζω ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχε καταγραφή ρυθμού, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Και βεβαίως είναι κάτι το οποίο θα δείτε πάρα πολύ σύντομα μέσα από μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική ενοποίησης ουσιαστικά έργων ανά γεωγραφική περιφέρεια της Ελλάδος, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί πραγματικά να υπάρχει ενδιαφέρον για οποιαδήποτε ανάδοχο εταιρεία από τη μία πλευρά, αλλά και σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός από την μεριά της ελληνικής πολιτείας από την άλλη πλευρά.
Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, υπάρχει ένας σχεδιασμός για έργα στον χώρο της δικαιοσύνης που θα γίνουν στη Βόρεια Ελλάδα, στην Κεντρική Μακεδονία, όπου περιλαμβάνεται και το έργο στο οποίο αναφέρεστε, για έργα τα οποία πρέπει να γίνουν στην Κεντρική Ελλάδα, από τη Φθιώτιδα μέχρι τη Μαγνησία και τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, αλλά και για έργα που πρέπει να γίνουν στην Πελοπόννησο, όπως και για έργα που πρέπει να γίνουν στην Κρήτη.
Αυτά έχουν έναν βαθμό ωριμότητας, κάτι που πρέπει να πω από το Βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Είμαστε πολύ κοντά για να εντάξουμε βήμα-βήμα και στάδιο-στάδιο έργα από αυτά στην διυπουργική επιτροπή για τα έργα συγχρηματοδότησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και νομίζω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα, πολύ σύντομα, θα δείτε να ανακοινώνονται αποφάσεις, μέσω ουσιαστικά της πλέον επίσημης έκφρασης της ελληνικής πολιτείας, αποδεικνύοντας ότι η πρακτική που απλώς σχεδιάζαμε, λέγαμε και υποσχόμασταν, έχει αντικατασταθεί από μία άλλη αντίληψη κατά την οποία τα έργα προχωρούν, τα έργα γίνονται και είναι ορατά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, είναι ορατά στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.